februar 5, 2019

Božo Juhart - Jakec: Z dobro voljo lahko gore premikaš

Božo Juhart - Jakec, legenda s Treh kraljev, je pred dobrimi 20 leti vzel v upravljanje planinski dom na Treh kraljih, ki je bil takrat povsem v razsulu. Žena, tudi gostinka, mu je že takoj na začetku povedala, da za nobeno ceno ne gre v to zgodbo. A Božo se ni dal, in že kmalu se je vrnil na Pohorje kot upravitelj.

Božo Juhart - Jakec, legendarni lastnik Hotela Jakec RTC Trije kralji, je posle predal sinu Alešu, a to ne pomeni, da gre v penzijo. Še ga bomo srečevali na sončni strani njemu ljubega Pohorja. V studiu ga je gostila Greta Kokot Rajković.

Sprva sam, ob pomoči kuharja in natakarice, sčasoma pa se je tudi žena Jožica omehčala in sta se mu s sinom pridružila ob vikendih. In takrat se je, pripoveduje, vsaj malo naspal. »Včasih smo delali tudi po 20 ur in več, z minimalno spanja, kakšno noč tudi nič.« A ni mu žal, ničesar ga ni strah poskusiti, nič se mu ne zdi nemogoče.
 

Trije kralji so naš dom
Ko danes pogleda, kaj vse so v teh dvajsetih letih ustvarili, še sam komaj verjame, koliko jim je uspelo. "Naredili smo razvoj za tri generacije ..." A zgodba se je izgrajevala postopoma, najprej so upravljali z domom, potem so jim v Impolu ponudili v upravljanje še smučišča, kmalu pa so uredili tudi lastniška vprašanja in postali edini lastniki. Takrat je bilo težko, danes je to njihova konkurenčna prednost, saj lahko sami načrtujejo in ustvarjajo zgodbe RTC Trije kralji.
Vse so skrbno načrtovali, zastavili so si cilje in jih glavnino tudi uresničili. Vsega so se lotili in počasi razširili tudi ekipo sodelavcev. »Brez družine in odlične ekipe sodelavcev se ne bi izšlo tako, kot se je,« se zaveda Božo. »Kot družina smo, del ekipe je z nami od začetka, dokler bomo mi, bodo tudi oni, pravijo … Za to sem jim izjemno hvaležen.«  

Svojo podjetniško pot sta Božo in Jožica Juhart začela z majhnim lokalom v Laporju leta 1984, stara komaj 22 let. Lokal sta poimenovala Jakec, to ime pa je kmalu postalo tudi Juhartovo »partizansko ime«. Božo Juhart – Jakec. Že nekaj let tudi uradno. In od tod tudi ime njihovega planinskega hotela na Treh kraljih. Hotel Jakec.  

Danes je RTC in hotel Jakec Trije kralji eno najbolj priljubljenih slovenskih družinskih smučišč, večkrat so bili nagrajeni tudi kot naj smučišče po izboru obiskovalcev, načrtov je še veliko, v pripravi so številne pohodniške in kolesarske poti, kajti Trije kralji so privlačni v vseh letnih časih.  Vedno pa ste dobrodošli v Hotelu Jakec, z bowlingom ter bogato wellness in kulinarično ponudbo. Oba z ženo sta po izobrazbi kuharja in nemalokrat je bilo v kuhinji vroče tudi, ko so se ustvarjali novi recepti. Ena takih »vročih« jedi so tudi vampi. Danes jih kuhajo po ženinem receptu, vroča pa je tudi zgodba, kako je do tega prišlo. Ob preizkušanju receptov, vsak sta imela seveda svojega, je Božo obupal, odšel iz kuhinje in se domov vrnil šele po treh dneh ... Takrat pa je bila usoda vampov že zapečatena, Božo jih pa menda kar nekaj časa ni jedel. 
 

Na Treh kraljih vajeti prevzema nova generacija
Letos sta posle predala sinu Alešu, ki je z družino že leta vpet v poslovno zgodbo Treh kraljev, a to ne pomeni, da gre Božo v penzijo. »Tega si sploh ne želim, večkrat rečem, da bi rajši šel za vajenca, samo da mi vrnejo še leta nazaj,« pravi Božo, ki še naprej ostaja aktiven, tako v hotelu kot na smučišču. Kaj je še povedal, pa prisluhnite v posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu. Gostila ga je Greta Kokot Rajkovič.