september 12, 2022

Predsednik RS Borut Pahor: Čakajo nas zahtevni časi

Intervju s predsednikom Borutom Pahorjem pred iztekom njegovega drugega predsedniškega mandata

Predsednik države Borut Pahor je bil gost tokratnega radijskega srečanja na Štajerskem valu, tik pred iztekom njegovega drugega predsedniškega mandata. Z iztekom mandata zaključuje svoje desetletno predsedovanje in napoveduje umik iz aktivne politike. Pred funkcijo predsednika republike je opravljal številne druge politične funkcije, bil je poslanec in predsednik državnega zbora Republike Slovenije, kasneje predsednik vlade, pa tudi evropski poslanec.

Predsednik RS Borut Pahor po izteku svojega drugega predsedniškega mandata in po 32 letih politične kariere napoveduje umik iz aktivne politike. (Foto: Matjaž Klemenc/UPRS)

Je zagovornik dialoga, spoštljivega pogovora in iskanja kompromisov, kar bo, kot poudarja, še posebej pomembno v prihodnje, saj prihajajo zelo zahtevni časi, ki bodo od vseh zahtevali veliko strpnosti, spoštovanja in demokratičnega dialoga. »Treba se je pogovarjati in najti rešitve skozi dialog. Dialog je temelj demokracije, brez dialoga ni demokracije,« poudarja.

Predsenik Pahor se veliko srečuje z ljudmi, tako na terenu kot tudi v predsedniški palači, ki jo je že v svojem prvem predsedniškem mandatu ob državnih praznikih odprl za javnost. Obisk je vedno izjemen, kar ga zelo veseli, saj se, kot pravi, rad druži in pogovarja z ljudmi, rad se tudi odzove na vabila, ki jih dobiva iz vseh koncev Slovenije, na dogodke ob različnih priložnostih. 
Pri njegovem predsedovanju so mu mnogi očitali, da se ni oglasil v ključnih trenutkih, da ni zavzemal stališč. Kot pravi, ni želel postati vzporedni predsednik vlade, ki bi vlado rušil ali podpiral. 

»Če bi politično kariero začel s predsedniškim mandatom in me ljudje ne bi poznali od prej, bi še razumel, da mi nekdo očita, da nimam stališč. Vendar vsi vedo, da sem bil 15 let na čelu stranke (SD), da sem vodil parlament in vlado. Vendar sem že na začetku prvega predsedniškega mandata dejal, da se ne bom oglašal o vsaki stvari, saj nisem tu zato, da bi vlado s svojimi stališči rušil ali jo podpiral. Predsednik republike ni samo še en politik. Predsednik ima nalogo, da si ustvari prostor, da lahko naredi stvari, ki jih nihče drugi ne more. In menim, da sem v tem uspel.« (Borut Pahor, predsednik RS)

S predsednikom Borutom Pahorjem se je pred iztekom njegovega drugega mandata v predsedniški palači pogovarjala Greta Kokot Rajković. Spregovorila sta o prihodnosti Evrope in Slovenije v teh zelo zahtevnih časih, o srečanjih s svetovnimi politiki in druženjih z običajnimi ljudmi, o solidarnosti Slovencev in povezovalni energiji športa, o njegovem nedavnem obisku v Šmarju pri Jelšah ob blagoslovu prenovljene cerkve, pa tudi o družini in prijateljstvih, ki tudi v politiki so ... Prisluhnite radijskemu srečanju na spodnji povezavi.   

Galerija slik