april 23, 2018

Boštjan Pokorny: Spremembe v prostoru morajo biti skrbno načrtovane

Ob svetovnem dnevu zemlje smo se srečali z dekanom Visoke šole za varstvo okolja Velenje dr. Boštjanom Pokornyjem. Dr. Boštjan Pokorny je doktor gozdarskih znanosti, raziskovalec, lovec in predan okoljevarstvenik, ki je prepričan, da v Sloveniji lepo skrbimo za čistost našega okolja in naravo nasploh.

Dr. Boštjan Pokorny, dekan Visoke šole za varstvo okolja Velenje in gostiteljica radijskega srečanja Greta Kokot Rajković

"Slovenija je izjemno lepa, zelena, kar v 60 odstotkih gozdnata in tudi čista dežela. A ohranjanje ekosistema ni le urejeno in čisto okolje. Pomembno je, da premišljeno načrtujemo spremembe v prostoru," poudarja dr. Boštjan Pokorny, ki je kot znanstvenik in raziskovalec, kar 20 let je bil zaposlen kot raziskovalec na Inštitutu za ekološke raziskave ERICo, kritičen do nekaterih populističnih razlag in projektov za »ohranjanje narave«, s katerimi včasih zakrijemo oziroma postavimo v drugi plan večje okoljske probleme. "Različne očiščevalne akcije so iz vidika vzgoje seveda zaželene, po drugi strani pa so napačno sporočilo določeni populaciji ljudi. Češ, če bom jaz onesnažil, bo nekdo za menoj pospravil," opozarja dr. Pokorny, ki dodaja še, da takšne akcije velikokrat dajejo lažno sporočilo, da smo za okolje s tem veliko naredili. Prisluhnite dr. Boštjanu Pokornyju v spodnjem posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu.