marec 18, 2019

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset

Bronjo Žakelj je življenje že v mladosti večkrat opralo dobesedno na visokih obratih. Svoje otroštvo in mladost, prepojeno z izgubami in boleznijo opisuje v svoji avtobiografiji Belo se pere na devetdeset. Ne, ne gre za gospodinjski priročnik, naslov ima veliko globlji pomen, a hkrati tako surovo vsakdanji. Belo se pere na devetdeset so zadnje besede, ki jih je Bronji pred smrtjo namenila mama. Umrla je za rakom, ko je bilo Bronji komaj 14 let.

Bronja Žakelj, avtorica knjižne uspešnice Belo se pere na devetdeset, z gostiteljico radijskega srečanja Greto Kokot Rajkovič

Sledila so leta tišine in praznine, pri dvajsetih pa je za rakom zbolela tudi sama. Z izjemnim pogumom in odločenostjo, da bolezen premaga, je ozdravela. Vendar usoda kmalu spet udari, komaj si opomore od bolezni in znova zaživi, se v gorah smrtno ponesreči njen mlajši brat, s katerim sta bila zelo navezana. Ta smrt še bolj boli, kar je čutiti tudi iz pisanja ... Nehote se vprašaš, kako je to mogoče, kako je mogoče, da nekoga življenje tako "pere", kako zmore skozi vse te preizkušnje:

Kasneje si je Bronja ustvarila družino. Sin in hči sta danes najstnika in ko je lani ponovno zbolela za dvojnim rakom, ji je po glavi rojilo samo to, da se zgodba ne sme ponoviti. Želela je s hčerko izbrati obleko za valeto in biti prisotna. Biti z njo.
Pred očmi je Bronja Žakelj imela še en cilj; sama je želela predstavljati svojo knjigo, ki je izšla lani septembra pri Založbi Beletrina. In tudi to bitko je Bronja dobila. Knjiga se nas je dotaknila in postala uspešnica, čeprav si tega niti ni upala sanjati, želela je samo povedati zgodbo, pravi, želela se je samo igrati z besedami, kar tako rada počne. Knjiga Belo se pere na devetdeset se že prevaja tudi v italijanski jezik, zagotovo bodo sledili še drugi prevodi. 
Knjiga Belo se pere na devetdeset izstopa tudi zaradi načina pisanja; pisana v nagovornem slogu, Bronja zgodbo pripoveduje svoji mami. Piše v sedanjiku, kar knjigi da še dodatno živost in barvitost, hkrati pa na trenutke ravno zaradi te svoje neposrednosti še bolj boli ... To je knjiga, ki je ne moreš odložiti, knjiga, ob kateri ne moreš ustaviti solz. Zgodba je osebna in zdi se tako blizu, da boli. 
Pretekli ponedeljek je avtorica knjigo predstavljala v knjižnici v Rogaški Slatini, v sredo, 27. marca, bo Bronja Žakelj gostja psihološkega večera v Knjižnici Šmarje pri Jelšah.
Bronji Žakelj, ki je iskriva in iskrena sogovornica, pa lahko prisluhnete tudi v spodnjem posnetku radijskega srečanja, na Štajerskem valu jo je gostila Greta Kokot Rajkovič.

Galerija slik