januar 31, 2021

DAMJANA PONDELEK: Tunelski vid nam onemogoča, da bi videli širšo sliko

Damjana Pondelek, strokovnjakinja za strateški management in krizno komuniciranje, je na svoji 20 letni karierni poti sodelovala s številni odločevalci, voditelji in vodji pri reševanju različnih kriz oziroma kriznih situacij. V tokratni krizi, ki je še posebej vseobsegajoča in traja dolgo, opozarja na umanjkanje empatičnega komuniciranja in povezovalnega vodenja, kar ne doprinaša k reševanju krize.
»Odgovornost voditeljev je, da presežejo politiko deljenja in izključevanja ter ustvarjanja izrednih razmer in da delujejo v dobro skupnosti, kajti le tako bomo iz te situacije izšli kolikor toliko celi, sicer bomo posledice odpravljali leta, celo desetletja,« je prepričana Damjana Pondelek. Med drugim opozarja tudi na t. i. tunelski vid, ki nam v danih razmerah, ko smo usmerjeni v samo eno, COVID točko, onemogoča, da bi videli širšo sliko. 

Damjana Pondelek poudarja, da tudi vodje v reševanju krize ne smejo ostati sami. V radijskem srečanju na Štajerskem valu odgovarja na ključna vprašanja, ki jih odpira kriza.

"Če je cilj povezati ljudi, jih podpreti, omogočiti, da bomo vsi skupaj čim bolje izšli iz te situacije, potem je treba komunikacijo in ukrepe temu prilagoditi. Potrebujemo ukrepe, ki podpirajo življenje, spodbudo, dobro vodenje in empatično komunikacijo. Potrebujemo neko gotovost v življenju. Zdaj tega ni."

V radijskem srečanju na Štajerskem valu je dr. Damjana Pondelek, Urednica, strateški in krizni management spregovorila o nekaterih ključnih vprašanjih, ki jih odpira kriza. Kaj v kriznih časih potrebujejo zaposleni, kaj od nas pričakujejo stranke, poslovni partnerji? Kako na pravi način poskrbimo za sodelavce v delovnih kolektivih?  Kako se v krizi gradi zaupanje? Kako bodo mladi nadomestili, kar zdaj zamujajo? Bo po tej krizi ostalo tudi kaj dobrega? 
Z dr. Damjano Pondelek se je pogovarjala Greta Kokot Rajković. Prisluhni posnetku v celoti na spodnji povezavi. 

Galerija slik