marec 5, 2019

Ob dnevu civilne zaščite z Darkom Butom

1. marca je bil svetovni dan civilne zaščite. Sistem združuje številne organizacije, združenja in posameznike, ki priskočijo na pomoč ob naravnih in drugih nesrečah. Mi smo na radio povabili tistega, ki je na vrhu te piramide, generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Darka Buta. Kostrivničan je tesno vpet tudi v domača društva.

Darko But in njegova gostiteljica pred našim radijskim mikrofonom Mimica Kidrič.

Sistem, ki združuje več kot 80.000 ljudi
Darko But je že drugi mandat generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Njegovo delo, ki mu je povsem predan, je pri posredovanju ob prometnih, naravnih in drugih nesrečah povezano z mnogimi, ki pri tem sodelujejo in pomagajo. Od policije, slovenske vojske, gasilcev, zdravstvene službe, kinologov in potapljačev do Rdečega križa, Slovenske Karitas in drugih. Skupaj je v Sloveniji v sistem, kot pravi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But vključenih več kot 80 tisoč ljudi. Za požrtvovalnost in pomoč se jim vsako leto še posebej poklonimo in zahvalimo z dnevom civilne zaščite. Na Brdu pri Kranju so tako v petek najzaslužnejšim podelili priznanja Civilne zaščite, kipec za življenjsko delo je tokrat prejela Jamarska reševalna služba, o podrobnostih preberite TUKAJ. V teh dneh so še številne regijske slovesnosti.

Žled pokazal tudi krhkost sistema
Pripadniki Uprave RS za zaščito in reševanje so praktično dnevno vpeti v intervencije, kot so prometne nesreče, požari, reševanja v gorah. Večdnevne katastrofe so redkejše, a na žalost tudi prisotne. »Največji izziv pa je bil leta 2014, ko je bil žled. Pred tem smo pri nas govorili predvsem o nesrečah, ki trajajo dva, tri, štiri dni. Pri žledu pa je intervencija trajala 14 dni in pokazala je morda tudi malce na šibkost sistema v Upravi RS za zaščito in reševanje, ker enostavno nismo imeli ljudi, ki bi lahko zamenjevali tiste na terenu in zagotovili dovolj počitka,« se spominja Darko But, ki ob številnih nalogah seveda našteva tudi poplave, ki so praktično vsako leto, ter na primer suše, kjer civilna zaščita nastopi ob ocenjevanju škode. Ob tem poudarja, da je bila uprava, ki jo vodi, tesno vpeta tudi v obvladovanje migrantskega toka.

Razpet med Ljubljano in Kostrivnico
Čeprav je Darko But v službi od zgodnjega jutra do poznega večera, pri čemer se vsak dan vozi iz Kostrivnice v Ljubljano, najde čas tudi za sodelovanje v domačih društvih, še posebej pri lovcih. Že od svojega deveta leta je tudi član kostrivniškega prostovoljnega gasilskega društva. Pa tudi čas za domače v Rogaški Slatini ter Kostrivnici. Tudi o zasebnem delu svojega življenja je Darko But poleg službenih tem spregovoril v nedeljskem srečanju. Mimica Kidrič ga je povabila pred naš mikrofon, pogovoru prisluhnite v spodnjem posnetku.