december 16, 2019

Darko Ratajc: Lepo je biti župan Konjic

Darko Ratajc je na mesto župana Slovenskih Konjic prestopil z mesta dolgoletnega direktorja Zdravstvenega doma Slovenske Konjice. Na zadnjih lokalnih volitvah je bil izvoljen kot skupni kandidat strank SD, SMC in DeSUS. Po svojem prvem letu županovanja pravi: »Lepo je biti župan Konjic.«

Župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc in gostiteljica radijskega srečanja Greta Kokot Rajković (foto: Štajerski val)

Sicer pa Darko Ratajc ni novinec na političnem parketu, v lokalno politiko in dogajanje je bil aktivno vključen že kot občinski svetnik, bil pa je tudi že v vlogi podžupana. Med drugim je v volilni kampanji napovedoval več demokratičnosti pri odločanju in po enem letu intenzivnega dela na tem z zadovoljstvom pove, da jim to dejansko uspeva, saj so doslej vse sklepe sprejeli soglasno, seveda z nekaj več predhodnega dela in usklajevanja. »Sem verjetno eden redkih županov, ki nima svoje uradne koalicije. Mi vsi smo koalicija, vsi smo dolžni delati v dobro ljudi,« pravi in dodaja, da se zaveda, da je problemov veliko, ni pa mogoče vsega narediti naenkrat.

»Predvsem je pomembna poštenost, poštenost do sebe, do svojega okolja. In odgovornost. Karkoli v življenju počneš, delaj to odgovorno in pošteno.«  

»Najtežje je, ko pridejo ljudje s težavo, ki bi jo bilo treba takoj rešiti, vendar to ni možno. Skušamo pa najti neko rešitev čimprej, v okviru danih možnosti,« pravi Ratajc, ki izpostavlja pomen enakih možnosti za vse občane, tako v mestu Slovenske Konjice kot tudi v drugih krajih občine. K temu bo po njegovih besedah pripomogel tudi participativni proračun, pri katerem o delu sredstev iz proračuna soodločajo občani, ki so predlagali različne projekte. Za realizacijo je bilo izbranih 29 projektov, v okvirni vrednosti 300 tisoč evrov. Projekti so razpršeni po celi občini in bodo realizirani v teku treh let. Ker v občinskem proračunu vedno zmanjka sredstev, so v Konjicah ustanovili tudi poseben sklad za financiranje podfinanciranih dejavnosti Sklad za razvoj športa, kulture in humanitarnih dejavnosti, h kateremu bodo povabili pravne in fizične osebe.

»Ko sem imel priložnost oditi v službo v Ljubljano, se nisem odločil. Ostal sem v Konjicah in nikoli me ni vleklo drugam. Konjice so moj kraj, tu so moji judje, tu je moj dom.«   

Zanimalo nas je tudi, kdaj se bodo Konjičani spet lahko kopali na mestnem kopališču, kdaj bo znova zaživel hotel v središču mesta, pa tudi, kaj vse ponujajo praznične Slovenske Konjice.  
Konjiški župan Darko Ratajc nam je zaupal tudi, kako si po napornih dnevih polni baterije in katere knjige imajo stalno mesto na njegovi nočni omarici.
Prisluhnite spodnjemu posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu. Župana je pred mikrofon povabila Greta Kokot Rajković.