januar 20, 2020

Dubravka Berc Prah: Najpomembnejši so učitelji

Dubravka Berc Prah je ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina, edine srednje šole v Sloveniji, ki izobražuje tehnike steklarje, steklarje in tehnike optike. Njihov program splošne gimnazije pa v tem šolskem letu obeležuje 20 let. Ker se za šolanje odločajo otroci iz vse Slovenije, pod njihovim okriljem deluje tudi sodoben dijaški dom.

Mag. Dubravka Berc Prah, ravnateljica ŠC Rogaška Slatina, katerega slogan je šola za znanje, smeh in sanje. (Foto: Štajerski val)

Mag. Dubravka Berc Prah se je kljub življenju v obmejnem hrvaškem Humu na Sutli, kjer je obiskovala osnovno šolo, odločila študirati slovenščino in pedagogiko.  Pravi, da jo je od nekdaj mikalo delo učiteljice. Tako je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala slovenščino in pedagogiko, na Filozofski fakulteti v Mariboru pa je opravila še znanstveni magisterij iz didaktike jezika. Še v času študija se je zaposlila, najprej v vrtcu v Rogaški Slatini, nato pa je svojo pedagoško pot nadaljevala med srednješolci, kar je bila tudi njena želja. Poučevala je na Ekonomski šoli Celje, Šoli za hortikulturo Celje in na takratni Steklarski šoli v Rogaški Slatini, iz katere je zrasel Šolski center Rogaška Slatina, kjer je zadnjih 7 let ravnateljica. Zavedala se je, da je vodenje šole kompleksna zadeva, zato je bila odločitev za ravnateljevanje ena najtežjih na njeni poti. 
"Za kakovost komunikacije je odgovoren tisti, ki je na višji poziciji. Ko se zalomi med dijakom in učiteljem, je odgovoren učitelj, konflikt med ravnateljem in zaposlenim pa je odgovornost ravnatelja," je prepričana Dubravka Berc Prah, ravnateljica ŠC Rogaška Slatina, ki nenehno išče ravnovesje in rešitve, da se stvari premikajo. Šolski center Rogaška Slatina pod njenim vodstvom dosega izjemne rezultate, dijaki vsako leto ustvarijo kakšno predstavo, gostijo številne dogodek, šolski center pa odlično sodeluje z gospodarstvom in lokalno skupnostjo ter v številnih projektih Zavoda za šolstvo in Šole za ravnatelje za kakovostnejši pouk in profesionalni razvoja učiteljev. Temu področju pa se je posvečala tudi v obdobju, ko je kot urednica soustvarjala učbenike za slovensščino pri založbi Rokus Klett in tako sodelovala z najvidnejšimi slovenskimi strokovnjaki s področja šolstva in pedagoške stroke.
Od nekdaj jo je prevzemala literatura, sprostita jo tudi gledališče in ples. Rada potuje, najbolj pa je hvaležna za izkušnjo materinstva hčerke, danes brucke na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru.
Prisluhnite Dubravki Berc Prah in Tanji Jurjec v spodnjem posnetku radijskega srečanja.