februar 8, 2021

Florjan Jančič: Gasilska dediščina je del narodove dediščine

FLORJAN JANČIČ, častni občan Občine Slovenske Konjice, je na svoji poti opravljal vrsto pomembnih in odgovornih funkcij. Bil je dolga leta uspešen direktor Dravinjskega doma, predsednik občine in poslanec, predsednik PGD, avtor več knjig in brošur o gasilstvu ter pobudnik in soustanovitelj Muzeja gasilstva Dravinjske doline, ki je lani slavil 20-letnico delovanja.

Florjan Jančič, častni občan Občine Slovenske Konjice in soustanovitelj Muzeja gasilstva Dravinjske doline, v studiu Štajerskega vala, pred pričetkom snemanja radijskega srečanja, z gostiteljico Mimico Kidrič.

»V življenju človek marsikaj poskusi. Včasih si uspešen, imaš vzpone in padce, imaš lepe in slabe spomine. Najboljše je, da slabe daješ na stran, do lepih pa gojiš spoštovanje.«

V muzeju je v splošni in posebni zbirki zbranih več kot 1.100 predmetov, ki prikazujejo razvoj gasilstva v 19. in 20. stoletju na Štajerskem in tudi širše. Kot rad poudari, je obisk muzeja in ogled teh predmetov seznanjanje s preteklostjo, sama zbirka pa prispevek k ohranjanju narodove dediščine. »Gasilci smo namreč skozi zgodovino vseskozi imeli tudi vlogo ozaveščanja ljudi, da smo Slovenci. Zato menimo, da je naša dediščina sestavni del dediščine in zakladnice slovenskega naroda,« še dodaja Florjan Jančič, ki že razmišlja o novi knjigi. Posvečena bo PGD Slovenske Konjice ob 150. obletnici delovanja, ki jo bodo obeležili leta 2023.
Prisluhnite celotnemu pogovoru s častnim občanom Občine Konjice Florjanom Jančičem, v radijskem srečanju, z gostiteljico Mimico Kidrič.