januar 21, 2019

Igor Šoltes: Evropska unija je v osnovi projekt miru

Interese Slovenije v Evropskem parlamentu zastopa 8 evropskih poslancev. Eden od njih je Igor Šoltes. O službi evroposlanca, prioritetah njegovega dela, prihodnosti Evropske unije, pa tudi o času, ko je bil še predsednik računskega sodišča, smo z njim spregovorili v nedeljskem srečanju. Prisluhnite zanimivemu pogovoru.

Maja bodo volitve v evropski parlament, Šoltes pravi, da se bo na njih potegoval za nov mandat.

Za zdrav odnos do okolja in ljudi
Evropska unija šteje 510 milijonov prebivalcev, interese posameznih držav pa v evropskem parlamentu zastopa 751 evropskih poslancev. »Pogosto pozabljamo, zakaj je bila Evropska unija sploh narejena. V osnovi je bil to projekt miru. Temeljila je na socialni pravičnosti, na sodelovanju, strpnosti, solidarnosti,« v luči brexita in številnih pomislekov o prihodnosti povezave opominja dr. Igor Šoltes, član poslanske skupine Zelenih, ki priznava, da je Evropska unija pred velikimi izzivi. Kot evropski poslanec je sicer velik podpornik in pobudnik pridelovanja zdrave domače hrane. Poudarja, da v Evropski uniji letno zavržemo 88 milijonov ton hrane. S tem bi si lahko 55 milijonov tistih, ki so lačni, privoščilo dva topla obroka na teden. Šoltes je bil tudi pobudnik znanega pisma predsedniku Evropske komisije v zvezi z neizvajanjem določil arbitraže o morski meji s Hrvaško, prizadeva pa si tudi za ustvarjanje pogojev za aktivno staranje. Na to temo je prejšnji teden sodeloval na pogovoru o medgeneracijskem sodelovanju v Celju. »Slovenija je sedma najstarejša družba na svetu, zato bi morali na izzive, ki jih to prinaša, odgovoriti že včeraj,« poudarja.

»V večji nevarnosti tisti, ki ukrade burek, kot tisti, ki ukrade milijardo«
Smo se pa v pogovoru zazrli tudi v preteklost. Kako se pravnik spominja svojih študentskih let, ko je med drugim izkusil tudi delo pred radijskim mikrofonom? Kot prvi pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja v Sloveniji je spregovoril tudi o svobodi govora in z njo povezanim sovražnim govorom, spominjal pa se je tudi časa, ki ga je preživel na čelu računskega sodišča. »Včasih sem bil presenečen nad tem, kako so javne finance slabo zaščitene pred zlorabami. V večji nevarnosti je tisti, ki ukrade burek, kot tisti, ki ukrade milijardo. Vsaj če pogledamo sodno prakso,« pravi in dodaja, da je kljub spremembi kazenskega zakonika še danes pogosto tako. Podrobneje o vsem naštetem in še čem je evropski poslanec spregovoril v nedeljskem srečanju z Mimico Kidrič. Prisluhnite v spodnjem posnetku.