februar 26, 2018

Radijsko srečanje z umetnico Ireno Polanec

Irena Polanec je ena najbolj uveljavljenih slovenskih in hkrati francoskih sodobnih slikark. Za svoje ustvarjanje je prejela že številne mednarodne nagrade. Je pa tudi strastna ljubiteljica starin in obožuje hitre avtomobile. O vsem tem in še čem je spregovorila v nedeljskem radijskem srečanju.

Irena Polanec (levo) v družbi gostiteljice srečanja Tanje Jurjec.

V Pariz že kot najstnica
Irena Polanec je kot najstnica svojo slikarsko kariero začela v Parizu, meki slikarske umetnosti, kamor jo je pri 18. letih gnala želja po študiju umetnosti. Že naslednje leto je sodelovala na razstavi, kjer so njeno sliko obesili ob znamenitem Salvadorju Dalíju. Leta 1979 postane prva in edina slovenska slikarka, ki je bila sprejeta na "Salon d’Artistes Francais". Je dosmrtna članica najstarejšega in največjega združenja francoskih umetnikov. Leta 1997 je bila z doslej največjim številom glasov izbrana za Slovenko leta.

Cenjena doma in v svetu
Njeno slikarstvo predstavlja posebnost tako v slovenskem kot evropskem prostoru. Zaslovela je predvsem po prepoznavnem ciklusu slik Eva. Skozi nostalgično upodabljanje ženskih obrazov in simbolov, kot sta jabolka in školjka, nudi prepričljivo iluzijo dragocenosti življenja. Ustvarja tudi njihove miniaturne replike. Nagrajena je bila z mnogimi uglednimi mednarodnimi nagradami, njena dela so uvrščena v številne knjige o umetnosti, tudi v tisto, ki govori o stotih najodmevnejših slikarkah našega časa. Sama je soavtorica knjige Nojeva barka.

Vrnila se je v Maribor
Irena Polanec je razstavljala že na vseh kontinentih, vsem vabilom ne  preprosto ne more več odzvati. 20 let svoje ustvarjalnega obdobja je preživela v Parizu.  Ljubezen jo je pripeljala nazaj v Maribor, a je duša še vedno doma v Parizu, kamor se pogosto vrača. Irena Polanec je tudi velika ljubiteljica živali in narave. Ima park, kjer je zasadila ogromno dreves in grmov, za katere še vedno sama dela podtaknjence. Je ljubiteljica starin in obožuje hitre avtomobile, ustvarja pa najraje ponoči in v popolni tišini. Zanimivemu pogovoru z umetnico prisluhnite v spodnjem posnetku, gostila jo je Tanja Jurjec. (TJ)