maj 20, 2021

Iztok Altbauer: Zdravilišča bodo potrebovala več let, da si bodo opomogla

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, je v radijskem srečanju na Štajerskem valu opozoril na nekatere omejevalne ukrepe, ki so po njegovem mnenju neživljenjski in zaradi katerih se bo marsikateri turistični objekt odprl pozneje, kot bi se lahko.

IZTOK ALTBAUER, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, je kritičen do nekaterih omejitvenih ukrepov, ki veljajo v turizmu, še posebej opozarja na, po njegovem mnenju prestroge, omejitve v savnah in bazenskih kompleksih.

»Omejitve v savni, denimo 1 oseba na 30 m2, na bazenu 5 m razdalje med kopalci, pri obrokih izključno strežba pri mizah so neživljenjske in poslovno nevzdržne. Vse te omejitve se morajo omiliti, da bomo v slovenskih zdraviliščih lahko začeli goste normalno sprejemati. Že zdaj pa lahko rečemo, da bodo slovenska zdravilišča potrebovala več let, da si bodo kadrovsko in finančno opomogla.«

»Država bi morala razumeti, da nekdo, ki je, bodisi cepljen, bodisi prebolevnik, ali izkazuje negativni test, ne potrebuje tako striktnih ukrepov, kot da bi bil kužen. Problematična je tudi strežba hrane pri mizah, saj bi za takšne protokole, tudi pri samo 50 - odstotni zasedenosti hotelskih kapacitet, potrebovali bistveno več kadra, ki pa ga v turizmu že kronično primanjkuje,« je kritičen Altbauer, ki ga skrbi tudi vse manjši interes za vpis v šole, povezane z gostinstvom in turizmom. 

A v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ki deluje že dobrih 60 let in združuje 13 slovenskih naravnih zdravilišč, od katerih jih je kar 7 v Savinjski regiji, ostajajo optimistični. Zdravilišča prilagajajo svoje storitve in pozitivne učinke naravnih dejavnikov, po katerih slovijo, vklučujejo tudi v nove, post covidne programe za rehabilitacijo po preboleli bolezni.
Kako se bodo odpirala vrata slovenskih naravnih zdravilišč, kdaj bomo v zdravilišle bazenske komplekse lahko vstopali tudi kot dnevni gostje in kakšna bo pot okrevanja slovenskega zdraviliškega turizma ... O vsem tem, pa tudi o lepih plateh turizma z Iztokom Altbauerjem v radijskem srečanju na Štajerskem valu, ki ga je gostila Greta Kokot Rajković.

Galerija slik