februar 23, 2021

Janez Hočevar - Rifle: Uživam, kot še nikoli doslej.

JANEZ HOČEVAR - RIFLE je vrhunski igralec in profesor, ki je ustvaril številne in nepozabne kreacije v gledališču, na filmu, televiziji in radiu. Nedavno je dopolnil 81 let, a je njegovo življenje še vedno izjemno dinamično. Gledamo ga kot očeta naslovnega junaka v TV seriji Primeri inšpektorja Vrenka, nov izziv zanj pa je spletna komedija Optimisti. 

Janeza Hočevarja - Rifleta lahko trenutno gledamo kot očeta naslovnega junaka v TV seriji Primeri inšpektorja Vrenka, nov izziv zanj pa je spletna komedija Optimisti. Za fotografijo ob srečanju na daljavo ga je naša Tanja vzela kar v naročje.

»Uživam, kot še nikoli doslej,« pravi in se veseli sproščanja ukrepov. Tudi zato, da se odprejo gostilne in da se bo s svojim motorjem lahko pripeljal v naše kraje, s katerim še vedno na leto prevozi več kot 20.000 kilometrov. 

»Nikoli nisem načrtoval, v bistvu se mi vedno stvari kar pojavljajo. Za preživetje človek dela, kar je treba. Važno je, da imaš rdečo nit, da delaš različne stvari in da vse, kar počneš, delaš pošteno.«

Zanimiva so Rifletova mladostna spogledovanja z gledališčem. Zaradi padca na maturi je Janez Hočevar - Rifle eno leto v Drami pomagal prijatelju elektrikarju in opazoval tedanje zvezde slovenskega gledališča. In ni ostalo samo pri opazovanju. Čeprav so bili prvotni načrti drugačni, se je leta 1959 vpisal na AGRFT in že tri leta za tem dobil študentsko Prešernovo nagrado. Po osmih letih dela v Drami se je odločil postati svobodni umetnik, čeprav je imel doma že štiri sinove.
A z  duhovitimi liki  se je  zapisal v srca Slovencev, pa naj gre za vojaka Švejka s preko 500 predstavami, doktorja Krote v Naši mali kliniki ... Tu pa so še Naočnik in Očalnik, Usodno vino, Moji, tvoji, najini … Nepozabna je bila akcija Podarim dobim, kar 15 let z  znamenitima šalom in kapo. Za film Kavarna Astoria je leta 1989 prejel Zlato areno. Nepogrešljiv je bil v radijski satiri Moped šou, glas  je posodil tudi atu Smrku … In čeprav ga najbolj poznamo po komičnih likih, je dobil nagrado Prešernovega sklada za resno vlogo učitelja Jermana v Cankarjevih Hlapcih. Ko je pred desetimi leti prejel Viktorja za življenjsko delo, je hudomušno pokomentiral: »Najprej sem pomislili, da so dobili kakšen moj izvid, ki ga še ne poznam?« 
Tak je Janez Hočevar - Rifle. Nasmejal vas bo, zato mu le prisluhnite v spodnjem posnetku radijskega srečanja, z gostiteljico Tanjo Jurjec.