december 31, 2018

Janez Istenič: Penino pijemo vedno na veselje

V prazničnem času ne manjka prijetnih druženj in toplih stiskov rok. In seveda pokov zamaškov steklenic penin, ki običajno spremljajo praznovanja. Nocoj si le privoščite žlahtne mehurčke, saj po njih, kot pravi Janez Istenič, prvi slovenski zasebni proizvajalec penin, ne boli glava.

Penino vedno pijemo na veselje, pravi Janez Istenič, prvi slovenski zasebni pridelovalec penin. V radijskem srečanju ga je gostila Greta Kokot Rajkovič.

»Včasih so ljudje res rekli, da po penini boli glava. To ne drži. Penine so se običajno pile ob novem letu in mačka oziroma glavobol naslednji dan so ljudje radi pripisali tistemu kozarčku penine ob polnoči, ob tem pa so pozabili na to, kaj vse so pili čez dan in zvečer. Glava običajno boli od minulega dela,« pravi Janez Istenič, priznani slovenski proizvajalec penin Istenič, in dodaja: »Dobre penine imajo izredno malo CO2, po domače žvepla, in penine običajno zelo osvežijo. Lahko jih pijete ves večer, pa ne bo nobenega glavobola. Lahko tudi samo eno, dobra suha penina namreč paše k vsaki hrani.«

Prva je bila Barbara
Priznani vinar in vinogradnik Janez Istenič z Bizeljskega, ustanovitelj in gospodar KLETI ISTENIČ, ki je v njej pred 50 leti napolnil prve steklenice penine, še dandanes izjemno uživa v svojem delu, tako v kleti kot vinogradu. Prva penina, ki so jo pridelali, je dobila ime po hčeri Barbari, ki se je rodila istega leta (1968), danes pa v njihovi kleti polnijo 10 različnih vrst penin, tudi po klasični metodi. S to metodo se je Janez Istenič že kot študent srečal v francoski pokrajini Champagne in jo prenesel na Bizeljsko.

Povabljeni v Klub 20 svetovnih proizvajalcev penin
Danes je Klet Istenič eden izmed 20 priznanih proizvajalcev penin na svetu, ki so na posebno povabilo vključeni v Klub 20 svetovnih proizvajalcev penin. O kakovosti Isteničevih penin zgovorno pričajo številne nagrade in priznanja. V preteklih letih so za penine prejeli 10 šampionskih naslovov, 65 zlatih in velikih zlatih medalj ter 43 srebrnih medalj. Med nagradami pa je Janez Istenič najbolj ponosen na trikrat prejeto nagrado Prix d’Excellence v Parizu, zlato medaljo v Veroni ter dvojček šampionskih naslovov v letu 2005 v Ljubljani in Gornji Radgoni.
V 50 letih so v njihovi kleti napolnili 4 milijone steklenic penin. O svoji poti, raziskovanju in vinarski strasti je Janez Istenič spregovoril v radijskem srečanju na Štajerskem valu. Prisluhnite mu v priloženem posnetku, nocoj pa si le privoščite žlahtne mehurčke, ki so običajno znak veselja in radosti.