december 30, 2020

Jernej Dirnbek - Dimek: Pišem preprosto. Kot so se stvari pač zgodile.

JERNEJ DIRNBEK - DIMEK izhaja iz Rogatca, danes pa z družino živi v Ljubljani. Je eden od dveh ustanovnih članov slovenske rock skupine Mi2. Roker, ki piše poezijo, prozo in dramatiko. Vse od leta 1998 skupina Mi2 deluje v isti zasedbi in ustvarja zgodbe s pridihom lokalnega prostora in jezika.

Jernej Dirnbek - Dimek, roker, član skupine Mi2, ki piše poezijo, prozo in dramatiko, s pridihom lokalnega prostora in jezika, in gostiteljica Tanja Jurjec

Skupina Mi2 je izdala 7 avtorskih albumov in eno koncertno ploščo, tik pred izidom pa je nova studijska plošča. Leta 2015 so Mi2-jevci posneli dokumentarni film Kdo = Mi2.
Dimek ga je takole pokomentiral: »To je film, pri katerem imamo še zdaj malo slabo vest. Po ogledu smo bili namreč mnenja, da bi kakšen, majčkeno neprimeren prizor tudi izpustili …« Kaj je s tem mislil, ne vemo, zagotovo pa je tole dovolj zanimiv razlog, da film poiščemo na spletu in si ga ogledamo. 

Jernej Dirnbek - Dimek je po 20 letih službovanja v državni upravi pred 4 leti stopil na samostojno ustvarjalno pot kot samozaposleni v kulturi. Z družino živi v Ljubljani, na Štajersko pa se pogosto vrača, zaradi družine v Rogatcu, vaj na Belem, še posebej rad pa zaradi gorce pod Sv. Emo, kjer vsi z družino uživajo v naravi.

Jernej je še kot osnovnošolec OŠ Rogatec z današnjimi člani skupine Mi2 Tonetom, Robijem in Egonom začel pisati glasbeno zgodbo z imeni Kamena doba, Sing Sing ter Morana.
Eno leto je delal na Dunaju v begunskem centru in si pridobil številne koristne življenjske izkušnje, tudi to, kako potrebna je izobrazba. Tako je leta 1995 vrnil k študiju in v Ljubljani začel študirati ekonomijo in z Robijem ustanovil duet MI2, ki je kmalu prerastel v skupino Mi2. 
Koncert ob 25 letnici delovanja so zaradi trenutnih razmer morali prestaviti za nedoločen čas.

 

Tudi to, kdo vse bo nastopil, nam Dimek razkrije v radijsekma srečanju.
Skupina Mi2 sicer že od leta 1998 nastopa in ustvarja v isti zasedbi, s pridihom lokalnega prostora in jezika ter s sprejetostjo obojega na več kot tisoč koncertih po vsej Sloveniji. Izdali so 7 avtorskih albumov in eno koncertno ploščo, tik pred izidom pa je nova studijska plošča Črno na belem, ki bo posneta  tudi na vinilu kot velika LP plošča. Vas zanima, od kod naslov plošče? Dimek nam izda tudi to ... 

 

S Tonetom Kregarjem pišeta besedila, ki sta jih zasidrala v knjigi Mi2 Pišema poezije in Mi2 pesmarica. »Všeč mi je, ker imava precej različen glasbeni stil, Tonč piše bolj lirično, bolj metaforično, jaz pa pišem bolj epsko, na preprost način, kot so se stvari pač zgodile. Moje so vse tiste, ki imajo kak sporen naslov,« pravi Jernej. Pri pisanju se odlično dopolnjujeta, še doda.

Jernej besedila in glasbo ustvarja tudi za mnoge druge znane izvajalce slovenske glasbe. Lani je izdal svojo prvo samostojno pesniško zbirko Pripovedke o vinu in ljubezni. Avtorsko je sodeloval v razvedrilnih oddajah As ti tud not padu? in Hribar, pri  prepesnitvi muzikala Do nazga, piše pa tudi songe za gledališke predstave. 
Z Davorjem Klarićem delujeta v duetu Zafrkantski kantavtorski dvojec. Na hudomušen način prestavljata Jernejeve bolj povedne in zabavne pesmi, ki bodo kmalu izšle na samostojnem studijskem albumu.
Leta 2016 je izdal domišljijski roman  Pevci pozabljenih pesmi, živahno satiro časa in sodobne slovenske družbe in ga predstavil na več kot tridesetih literarnih večerih ob spremljavi kitare  po vsej Sloveniji.
Tik pred izidom je roman Tramp, kar je vzdevek glavnega junaka, klošarja, ki se zaplete v neko ugrabitev. Gre za zabavno kriminalno zgodbo s srečnim koncem.

In ne, roman ne govori o ameriškem predsedniku Trumpu, čeprav hgre za zabavno kriminalko. Jernej Dirnbek - Dimek v radijskem srečanju o ustvarjanju, glasbi, življenju v Ljubljani, vajah na Belem in seveda o čudnih koronskih časih, v katerih so ugasnili vsi koncerti. Prisluhni mu v priloženem posnetku srečanja na Štajerskema valu. Povabila ga je Tanja Jurjec