november 13, 2018

Jože Tominšek je ponosen na svoj naziv vinskega viteza

Čas okoli Martinovega je pravšnji za klepet o vinu, tej žlahtni kapljici, kot jo imenuje naš sogovornik, vinski vitez Jože Tominšek. V radijskem srečanju smo z njim spregovorili o slovenski vinski kulturi, trti, konjiškem Vinogradniško - vinarskem društvu, ki ga je pomagal ustanoviti v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in seveda vinskih kraljicah. 

Jože Tominšek, član Evropskega reda vitezov vina in vinski vitez, z gostiteljico radijskega srečanja Greto Kokot Rajkovič

Jože Tominšek je tudi član Evropskega reda vitezov vina in vodja celjskega viteškega omizja. Tudi sam je vinogradnik, vinograd ima na idilični legi v vinorodnih Škalcah v Slovenskih Konjicah, je pa tudi skrbnik Kartuzijanke, ene od dveh potomk modre kavčine z Lenta, ki rasteta na Konjiškem. "Skrb za trto je kot skrb za otroka; vzgajaš ga, opazuješ, čakaš, da se razvije in rodi," pravi Jože Tominšek, ki skrb za trto jemlje kot zelo častno in odgovorno opravilo. 
Vino je, pravijo, nažlahtnejša pijača na svetu, nekoč so ga uporabljali tudi kot zdravilo, dramilo v vojnah ... Vino je zaradi svoje mističnosti dobilo toliko različnih pridevnikov kot kakšna lepotica. Človeka spremlja od rojstva do smrti, v vseh pomembnejših trenutkih je na mizi. "In prav je tako, menim, da bi v Sloveniji, ki je dežela vina, morali nameniti več pozornosti vinski kulturi, v povezavi s hrano, kulinariko, običaji. Naša kulinarika je zelo bogata, prav tako paleta slovenskih vin, k vsaki jedi lahko najdemo pravo vrsto vina," razmišlja o vinu Jože Tominšek. Razgovoril pa se je tudi o svojem delu in življenju v tujini, o delu v vinogradniškem društvu, v vinogradu in ljubezni do slovenskih običajev in kulture, v čemer uživata skupaj s soprogo.
Prisluhnite posnetku radijskega srečanja z Jožetom Tominškom, gostila ga je Greta Kokot Rajkovič.