januar 24, 2021

Katarina Očko: Spet pozabljamo na slovenskega kmeta

Katarina Očko kmetica z ekološke kmetije Očko iz Rečice pri Laškem, je kandidatka za Slovenko leta. Na njihovi kmetiji kmetujejo po načelih ekološkega, naravi prijaznega načina. Njihovo zelenjavo in zelišča prevzemajo individualni naročniki, družine, javne ustanove in gostinci.
Katarina pa ni kmetica od nekdaj. Ko se je Katarina pred dvajsetimi leti preselila v Laško, so na njihovi kmetiji kmetovali po tradicionalnih metodah, a njena bolezen je nakazala, da bo potrebno nekaj spremeniti. Pustila je službo v optiki v Žalcu in spremenila način življenja. Počasi se je z njeno pobudo kmetija Očko preobrazila v ekološko kmetijo in na njihovi kmetiji so začeli vzgajati tudi različne nove kulture.

Po koncu prvega vala epidemije smo pozabili na slovenskega kmeta, med drugim pravi tokratna gostja radijskega srečanja, kmetica Katarina Očko, tudi kandidatka za Slovenko leta. Na fotografiji z gostiteljico Barbaro Gradič Oset.

"Jaz ne delam za denar. Največ mi pomeni, da so ljudje zadovoljni in mislim, da to začutijo. Ne strmim k denarnici, trudim se, da imam različne kulture in vedno nekaj novega."

Njeno izstopajoče delo so prepoznali tudi v reviji Zarja Jana, ki vsako leto organizira akcijo Slovenka leta. Letos so v ožji vključili tudi Laščanko Katarino Očko. Glas za Katarino Očko je hkrati tudi glas za slovenske kmetice. Katarina je članica Kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško, sodeluje v Društvu kmečkih žensk Rosa in upravnem odboru ekološkega društva Deteljica. Zavzema pa se tudi za pravice kmečkih žensk, ki na starost ostanejo brez prihodkov.
Življenje na kmetih ni lahko, lokalno pridelana hrana pa je premalo cenjena. Če smo v prvem valu epidemije v veliki meri iskali lokalno pridelano hrano, smo po koncu prvega vala na slovenskega kmeta spet malo pozabili. Morda je čas, da je na naši mizi spet več lokalne hrane, pridelane na slovenski zemlji, opozarja Katarina Očko, ki je o življenju na kmetih spregovorila v radijskem srečanju na Štajerskem valu. Kakšen je delovni dan kmetice, kaj vse je mogoče dobiti na njenih njivah, kdaj je bila nazadnje na dopustu, prisluhnite v spodnjem posnetku. Z njo se je pogovarjala Barbara Gradič Oset.