maj 29, 2019

Kristina Kampuš: Normativi v domovih so nesprejemljivi

Pegazov dom v Rogaški Slatini je prvi dom starejših novejše generacije pri nas, ki je vključen v evropski model kakovosti E-Qalin. Pred kratkim je praznoval 13 let svojega delovanja in od samega začetka je njegova direktorica Kristina Kampuš.

Kristina Kampuš, direktorica Pegazovega doma v Rogaški Slatini, in Mimica Kidrič, gostiteljica radijskega srečanja.

Pegazov dom v Rogaški Slatini, dom za ostarele in za pomoč pri bivanju, letos beleži 13 let uspešnega delovanja in sodi med mlajše domove v Sloveniji. Z raznovrstnimi kakovostnimi dejavnosti si zaposleni prizadevajo, da je stanovalcem res prijazen in topel drugi dom. To jim tudi lepo uspeva, saj je dom ravno zaradi tega in hkratne skrbi za zaposlene, vključen v evropski model kakovosti E-Qalin. S tem se do sedaj lahko ponaša le 9 evropskih držav. Kristina Kampuš, ki vodi dom vse od njegove ustanovitve, meni, da je bila njihova prednost tudi to, da nihče od ekipe pred tem ni delal v domski oskrbi, ampak so skupaj začeli znova: "Nismo imeli izkušnje prakse iz katerega drugega doma, ki bi nas omejila v smislu "tako mora biti" ... Skupaj smo začenjali in delali, kot smo verjeli, da je prav in najboljše za naše stanovalce. To je še danes naše vodilo." Niso pa zadovoljni z normativi, ki jih ima država predpisane za domove starejših, in njenim sofinanciranjem le-teh: "Normativi so predpotopni, danes živimo drugače, standardi so drugačni. In naša naloga je, da stanovalcem zagotovimo razmere, čim bolj podobne tistim, kot jih je imel nekdo v svojem domu."
V Pegazovem domu v Rogaški Slatini posebno skrb namenjajo tudi bolezni sodobnega časa - demenci. Za takšne stanovalce dnevno skrbijo in se z njimi družijo posebej za to usposobljene ekipe. Že nekaj časa pa deluje tudi klub svojcev obolelih za demenco, za katerega pripravijo razna strokovna predavanja in izobraževanja za pomoč pri premagovanju težav z njihovimi domačimi, ki jih je prizadela ta bolezen. 

Več o skrbi za starejše in o tem, kako zanje skrbijo v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, pa v posnetku radijskega srečanja s Kristino Kampuš, na spodnji povezavi.