oktober 19, 2018

Maja Megla: Obračajte stvari v dobro

Zakaj čutimo bolečino kot pri zlomu, če zloma ni? Zakaj se telo sesede v izčrpanost in si ne odpočije več? Zakaj telo hromi neprestana srčna aritmija, če je srčna mišiča povsem zdrava? Se je mogoče obnoviti? Je mogoče ponovno zaživeti? ... se sprašuje Maja Megla, avtorica knjige Stres, kuga sodobnega časa.

S stresom se sreča kar 50 % ljudi. Maja Megla je svoj boj s stresom in depresijo opisala v knjigi Stres, kuga sodobnega časa.

Čeprav je, kot pravi, živela izpolnjeno in aktivno življenje, opravljala delo, ki jo je veselilo, je novinarko in urednico MAJO MEGLA bolezen pretresla do temeljev. "Živela sem polno življenje, potovala, skrbela zase, vsak dan prakticirala jogo ... Res pa je, da sem si nalagala preveč, da sem delala po cele dneve, tudi čez vikende, da nisem počivala, ko bi morala, da nisem rekla ne, ko bi morala ..." razmišlja danes o svojem prejšnjem življenju Maja in dodaja, da se ne bi niti za ne dan, niti za uro ne bi vrnila nazaj. "Če se je zgodilo meni, se lahko zgodi vsakomur," še doda. 
Stres in izgorelost sta Majo pahnila v stanje, ko ni zmogla več delati, niti skrbeti zase, nakar jo je še dodatno pretresla izguba službe. Službo je namreč izgubila, ko je že bila dva meseca v bolniškem staležu, tik pred novoletnimi prazniki. Tega še danes ne more razumeti. "Družba je prišla do tega, da nekoga, ki je že bolan, ki je že naluknjan, ki ne zmore, ki leži ..., nekoga, ki ni več mlad, pred prazniki vrže na cesto. Mene je to pretreslo. Tega ne privoščim nikomur," pravi Maja, ki je prepričana, da izgorelost in posledično depresija ne pride čez noč. Pot ji tlakujemo več let, včasih tudi desetletje, vzrok ni nikoli en sam, pravi, ampak kombinacija dolgotrajnega stresa in še nekaterih drugih dejavnikov, ki nas na koncu spodnesejo. Svojo nekajletno kalvarijo, raziskovanje ter iskanje poti v zdravje in nazaj v življenje opisuje v knjigi Stres, kuga sodobnega časa, za katero je v večini slovenskih knjižnic čakalna vrsta. O svoji poti je odkrito spregovorila tudi v radijskem srečanju na Štajerskem valu, prisluhnite ji v spodnjem posnetku. Gostila jo je Greta Kokot Rajkovič.