april 9, 2018

Marja Lorenčak Kiker: Moč kolektivnega spomina je izjemna

Umetnostna zgodovinarka dr. Marja Lorenčak Kiker je ponosna na bogato zgodovino svojega rojstnega kraja Lemberga, ki je bil nekoč imeniten trg z rotovžem, cerkvijo, številnimi obrtniki, rednimi sejmi, trgovino in šolo. Po pripovedovanju je bil Lemberg še v prvi polovici 20. stoletja pomemben kraj, v katerem so ljudje lahko uredili prav vse.

Marja Lorenčak Kiker, umetnostna zgodovinarka, ki je velik del svojega študijskega dela posvetila srednjeveškemu Lembergu ter iz njega diplomirala in doktorirala.

Kljub njegovi bleščeči preteklosti je trg Lemberg v 19. stoletju doletela žalostna usoda stagnacije in počasnega usihanja njegove pomembnosti. »Veliko slovenskih trgov in manjših krajev je doletela takšna usoda. Po nekaterih virih bi Lemberg v 18. stoletju lahko postal celo mesto, če bi imel še obzidje. Potem se je zgodil še prenos župnije na Sladko Goro, ki je bila takrat pomembno romarsko središče z novo cerkvijo, baročno lepotico, ki je privabljala romarje od blizu in daleč … Na Sladki Gori so zato potrebovali več duhovnikov in prenos župnije je bil logična poteza,« razlaga dr. Marja Lorenčak Kiker

Trg Lemberg naj bi obdajalo kar 7 gradov
Umetnostna zgodovinarka dr. Marja Lorenčak Kiker je svojo profesionalno pot začela v Kozjanskem parku in na Grad Podsreda pripeljala številne pomembne razstave. Nato je nadaljevala svoje delo v Narodni galeriji v Ljubljani, pred šestimi leti pa se je s soprogom, Američanom Rickom preselila v Boston, kjer še naprej raziskuje zgodovino rodnega Lemberga, ki je bil tudi tema njene doktorske disertacije. V Lembergu je pred leti v obnovljenem Rotovžu postavila tudi muzej, posvečen nekdaj imenitnemu trgu Lemberg. O njegovi pomembnosti priča tudi legenda, po kateri naj bi ga obdajalo kar sedem gradov oziroma utrdb. Bo legenda kdaj raziskana? Da bi trg rešili pred propadom, so v Lembergu pred leti v sodelovanju z občino Šmarje pri Jelšah in Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani organizirali arhitekturno delavnico, na kateri je bila izvedena temeljita analiza postavitve trškega jedra in izdelani načrti za njegovo prenovo.

Pomen kolektivnega spomina
Letos, med velikonočnimi prazniki, je z domačim Kulturno-turističnim društvom Lemberg in lembrškimi gospodinjami pripravila razstavo o edinstveni lembrški mlinčni potici ter organizirala predavanje z naslovom Človek brez preteklosti je kot drevo brez korenin, na katerem je opozorila na pomen naše kulturne dediščine, ohranjanje živosti kolektivnega spomina in medgeneracijsko predajanje zgodb o nekem času, še posebej v majhnih krajih. Z dr. Marjo Lorenčak Kiker se je pogovarjala Greta Kokot Rajkovič, posnetek celotnega radijskega srečanja je na spodnji povezavi.
 

Galerija slik