oktober 15, 2019

Marko Juhant: Bodimo varuhi otrokovih dolžnosti in ne samo pravic

Specialni pedagog Marko Juhant svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše, ki naj ne bodo le varuhi otrokovih pravic, ampak predvsem dolžnosti. 

Marko Juhant in Tanja Jurjec o tem, kako vzgojiti otroka za življenje, kako doseči, da bo zrasel v samostojno, odgovorno in zadovoljno osebo …

Marko Juhant poudarja, da si vsi starši želimo biti najboljši, toda otrok potrebuje običajnega starša z vsemi napakami, ob katerih se otrok neprestano uči, če se z njim pogovarjamo. Lahko je imeti otroka rad in mu popuščati, da dela, kar hoče. Težko je imeti otroka toliko rad, da od njega zahtevaš, da sodeluje, se uči različnih spretnosti, vztrajnosti in lepega vedenja. »Za obnašanje otrok je ključna domača vzgoja,"  je prepričan Marko Juhant.

»Otroci sami rastejo, vzgajajo se pa ne sami, mi jih moramo. Edini čas, v katerem lahko vzgajamo, je danes, ne jutri, samo danes. In ni ga čez dober zgled!«

Otroci imajo le ob jasnih in trdno postavljenih omejitvah občutek varnosti, zaupanja in pripadnosti. Če imajo starši trmastega otroka, naj bodo veseli, saj imajo vztrajnega otroka, le usmeriti ga morajo, še dodaja JuhantPredlaga uvedbo tedna samostojnosti, ko mame ni - oziroma je križem rok ... Marko Juhant se je razgovoril tudi o svoji mladosti, o družini in vzgoji obeh otrok, pa tudi o tem, kako preživlja prosti čas. Več v spodnjem posnetku radijskega srečanja s Tanjo na Štajerskem valu.