januar 13, 2020

Marko Samec – iz gradbeništva na direktorski stol šmarske knjižnice

Gost našega tokratnega radijskega srečanja je bil dr. Marko Samec, direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Njegova pot je zanimiva. V poklicne kulturne vode je namreč zaplaval iz povsem drugega področja – gradbeništva. Je pa bila kultura že vseskozi njegova pomembna popotnica skozi življenje.

Direktor šmarske knjižnice je v radijskem srečanju spregovoril z gostiteljico Mimico Kidrič.

Dr. Marko Samec se je, ker sta bila njegov dedi in oče gradbenika, vpisal na Fakulteto za gradbeništvo Univerze v Mariboru. Bil je izjemen študent in prejemnik rektorjeve nagrade za najboljšega študenta v generaciji. Doktor znanosti je postal, še preden je dopolnil 30 let. Po končanem študiju je delal v raziskovalnem programu Univerze Nottingham v Veliki Britaniji. Ves čas pa je bila njegova sopotnica kultura, še zlasti film, fotografija in oblikovanje. Še posebej pri filmski dejavnosti je sprejel nekaj najvišjih nagrad, tudi mednarodnih.

Na Knjižnico Šmarje pri Jelšah, ki vključuje tudi Kulturni dom in Muzej baroka, ga vežejo lepi spomini iz otroštva. Ves čas je spremljal vsa dogajanja v okviru te kulturne ustanove in odločil se je sprejeti nov izziv. Direktor šmarske knjižnice je postal konec leta 2018. Dr. Marko Samec je bil gost radijskega srečanja, pred naš mikrofon ga je povabila Mimica Kidrič. Prisluhnite v spodnjem posnetku.