december 4, 2018

Matic Vizjak, najbolj inovativen mladi kmet

Kdo ne pozna Matica Vizjaka, najinovativnejšega mladega kmeta leta. Kmeta, ki si je naslov pridelal dobesedno na »vroči zemlji«, med pekočimi sadikami čilija. Bil je osebnost Vala 202, je prejemnik številnih nagrad in priznanj za inovativne čili proizvode, med drugim tudi zlate in dveh srebrnih medalj za čili vino, ki ju je prejel v New Yorku.

Matic Vizjak si je lani prislužil naziv najinovativnejšega mladega kmeta leta. Inovativen in poln idej, nekaj jih je razkril v radijskem srečanju z Mimico Kidrič.

Fant, ki se spozna na marsikaj. Fant, ki se ne boji umazanih rok od zemlje. "Žajfa vse spuca," pravi. In prav ima. Matic Vizjak iz Šmarja pri Jelšah je pri 18-ih letih odšel v svet. Najprej na obalo in nato z ladjo v Singapur, pa v Avstralijo in spet nazaj v Portorož. Na ladji je bil natakar, kuhar v ladijskih restavracijah, med drugim šef strežbe in šef kuhinje. Delal je skoraj vse, le čistilka še ni bil. Nato pa se je vrnil domov, se oziral za priložnostmi, še nekaj časa iskal službo, nakar se je zgodil preblisk in odločil se je za čili. Njegova najbolj vroča odločitev doslej. No, prekosila jo je odločitev, da organizira prvi čili festival v Šmarju pri Jelšah, ki je presegel vsa pričakovanja. Tudi njegova. Od pričakovanih 500 ljudi in nekaj stojnic se jih je na ploščadi pred Kulturnim domom v Šmarju zbralo več kot 3.000.
Letos je bil v Šmarju že četrti Čili festival in Šmarje pri Jelšah postavil na vidno mesto čili kulture v Sloveniji in Evropi. Matic je iskriv in zanimiv sogovornik, zato vabimo k poslušanju radijskega srečanja, ki ga je gostila Mimica Kidrič.