november 19, 2019

Miha Kramli: zasvojenost z virtualnim svetom postaja civilizacijska težava

Miha Kramli je strokovnjak za kemične in nekemične odvisnosti, predvsem za odvisnosti od novih tehnologij. Poudarja, da je internet koristna stvar, ki omogoča napredek, a je lahko tudi past. V radijskem srečanju gotovo dobite kak dobrodošel nasvet.

Miha Kramli je bil gost radijskega srečanja. Pred naš mikrofon ga je povabila Tanja Jurjec.

Brez računalnika si ne predstavljamo več življenja; na spletu nakupujemo, plačujemo račune, komuniciramo. »V enem dnevu dobimo toliko informacij, kot jih naši predniki niso v dveh letih,« pravi Miha Kramli, ki vodi Kliniko za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica. Pri tem poudarja, da uporaba spleta in drugih tehnoloških inovacij sama po sebi ni škodljiva, čezmerna raba spleta in naprav pa vodi v zasvojenost, ki pride v hišo čisto potiho, pri čemer ima družina velik pomen:

Miha Kramli je po izobrazbi sicer diplomirani teolog. Zanimanju za področje zasvojenosti je botrovalo zanimivo naključje. V ZDA je specializiral iz nekemičnih odvisnosti, na medicinski fakulteti v Ljubljani končal podiplomski študij iz družinske dinamike in psihoterapije, na fakulteti za socialno delo pa usposabljanje sistemske družinske terapije.

Njegova ambulanta za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti je bila ena prvih v javnem zdravstvenem sistemu v Evropi. K njemu prihajajo ljudje iz vse države, v povprečju so stari 26 let; najmlajši ima sicer komaj 9, najstarejši pa 84 let. Svoje znanje in bogate izkušnje Kramli, ki je sam oče dveh otrok, deli tudi na številnih predavanjih po vsej Sloveniji. Zanimivemu pogovoru v radijskem srečanju s Tanjo jurjec mu prisluhnite v spodnjem posnetku.