september 13, 2021

Mirjana Steblovnik: Na življenje gledam s pozitivne strani

Celjanka Mirjana Steblovnik je z možem Valentinom vedno usklajeno urejena. Neumorna popotnica, nekoč zaposlena v  zdravstvu kot višja medicinska sestra, je večna optimistka, ki na življenje gleda s humorne strani. Uspeva živeti trenutek, ki je, ne tistega včeraj ali jutri. 

Celjanka Mirjana Steblovnik, upokojena medicinska sestra in avtorica večih knjig, predvsem pa večna optimistka, ki na življenje gleda s humorne strani.

Po končani srednji zdravstveni šoli sta se z Valentinom poročila, kmalu sta zasnovala tudi družino. Mirjana je večino svoje delovne dobe oddelala na kirurgiji v celjski bolnišnici, na oddelku za opekline, Valentin pa je od nekdaj zapisan modi. Oba sta ob delu in dveh otrocih uspešno končala še študij na fakultetah. Za mnoge Celjane je za vedno nepozaben njun butik RED BUGI iz 80-ih let. 

»Na potovanjih so zveze zelo na preizkušnji. Takrat se zveza kali. «

Že od nekdaj sta z Valentinom veliko potovala in sledila svojim sanjam; tako sta z avtodomom prepotovala vso Evropo do Nordkappa. Prehodila sta tudi celotno slovensko transverzalo, najbolj pa se jima je vtisnila Jakobova pešpot; prehodila sta francosko smer Camina del Santiago (850 km) in čez dve leti še portugalsko smer (540 km). Eden izmed ciljev, ki si ga je zadala pred potjo, je bil, da bi se naučila brezpogojno sprejemati. »Na poti sem spoznala, da v življenju dejansko za vsako napako plačaš, za vsako dobro dejanje pa si nagrajen. V življenju se vse to zgodi spontano,« pravi Mirjana Steblovnik. O poti je napisala dve knjigi, ki sta opremljeni z Valentinovimi fotografijami s poti.
Mirjana in Valentin skupno življenje gradita že 55 let. Na pretekle dogodke gledata s humorjem in se ob raznih preživetih dogodivščinah nasmejita, kar opisuje v knjigi Resnične dogodivščine žene najdražjega moža. Z Valentinom imata skupne hobije: drsanje, smučanje, potovanja, pohodništvo, obiski koncertov, gledališča in opere. Valentin rad fotografira, ona piše, oboje združujeta tudi na skupnem FB profilu. Mirjana je ponosna na njuna Sergeja in Ksenijo, ki sta uspešna vsak na svojem področju, in seveda na vnuke. Prepričana je tudi, da morajo stari starši vnokom dati več kot le varstvo: »Vnuki morajo od starih staršev dobiti ne le to, da jih čuvajo, ampak tudi, da jim nudijo nova doživetja, izobrazbo in kulturno širino.«

Mirjani Steblovnik lahko prisluhnete v spodnjem posnetku radijskega srečanja s Tanjo Jurjec