april 12, 2021

Natalija Spark: Vredni smo takšni, kakršni smo

NATALIJA SPARK je pred kratkim prejela naziv Slovenka leta 2020. Tolmačko slovenskega znakovnega jezika in psihoterapevtko z izjemno življenjsko zgodbo so bralci in bralke revije Zarja Jana letos izbrali med 12 izjemnimi ženskami, ki so se potegovale za naslov Slovenke leta. Je predstavnica prezrte skupnosti gluhih, svoje znanje in izkušnje pa predaja naprej v zasebni praksi NAOS - psihosocialno svetovanje.

Gostja tokratnega srečanja je Slovenka leta 2020 Natalija Spark, psihosocialna delavka in tolmačka znakovnega jezika, ki predstavlja še vedno prezrto skupnost gluhih. Na fotografiji z gostiteljico Tanjo Jurjec.

»Kot otrok gluhih staršev sem že v zgodnjem otroštvu morala prevzeti velike odgovornosti. Zame je biti v svetu gluhih pomenilo biti brez otroštva.«

Natalija Spark se je rodila gluhima staršema, kar je povsem zaznamovalo njeno življenje, iz katerega je v nekem trenutku pobegnila, a jo je naključje vanj vrnilo. Nanjo so se namreč po pomoč obračali številni gluhi, ki še danes premnogokrat ostajajo prezrti. Čutila je, da mora pomagati. »Komunikacija je sestavni del našega življenja in gluhota je ena najtežjih invalidnosti, ki pa je navzven nevidna,« pravi Natalija Spark, ki se je tudi sama kot otrok gluhih staršev srečevala z zaznamovanostjo in drugačnostjo, pa tudi s posmehovanjem.
Pri sedemnajstih je iz sveta gluhih pobegnila z vpisom na srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer modni oblikovalec. Pri triintridesetih se je vpisala na Filozofske fakultete v Ljubljani ter zaključila študij pedagogike in andragogike, za diplomsko nalogo je prejela Prešernovo nagrado. Zaključila je tudi magistrski študij psihosocialne pomoči na fakulteti za uporabne družbene vede. Naključje jo je vrnilo v svet gluhih in usmerilo njeno nadaljnjo poslovno in karierno pot.

Danes svoje znanje in izkušnje predaja naprej v zasebni praksi NAOS - psihosocialno svetovanje. Poseben izziv zanjo je bilo tudi tolmačenje gledaliških predstav, ki so brez tolmačev gluhim nerazumljive, kot tolmačka je gluhim približala gledališko igro Žogica Marogica in muzikal Adamsovi. »Ko vidiš nasmejane obraze gluhih oseb in njihove spontane odzive in veš, da so razumeli, se zaveš, da si naredil veliko delo,« podoživlja trenutke iz predstave. 
Ima odraslo hčer, pod svoje okrilje pa je sprejela še dva malčka, za katera biološka mama ni našla (po)moči. Zdaj devetletnika sta jo prosila, če jo lahko kličeta mama, kar jo je ganilo. Svojo zgodbo je Natalija Spark - Slovenka leta 2020 delila v radijskem srečanju s Tanjo Jurjec. Prisluhni jima na spodnji povezavi.

Galerija slik