november 21, 2018

Pavel Skaza, mojster žlahtnih strun

Pavel Skaza iz Vitanja je priznani izdelovalec violin, ki bogastvo narave z neverjetnim posluhom, znanjem in natančnostjo spreminja v brezčasne instrumente svetovnega slovesa. Svoj čelo mu zaupa tudi Luka Šulić iz 2Cellos.

Pavel Skaza iz Vitanja je priznani izdelovalec violin, ki mu zaupajo tudi največji glasbeniki. Na fotografiji z gostiteljico radijskega srečanja Tanjo Jurjec.

Kar trije bratje Skaza so glasbeniki in v sedemdestih letih prejšnjega stoletja so ustanovili celo Ansambel bratov Skaza, pozneje Ansambel Comet iz Zreč. Leta 1984 se je Pavel Skaza odločil za samostojno glasbeno pot in 15 let v večih skupinah igral različne glasbene zvrsti po vsej Evropi. 


Od glasbenika do izdelovalca violin
Na literaturo o izdelovanju violin je naletel po naključju. Odprla mu je povsem nov svet, ki ga je povsem zasvojil. Opravil je številna izobraževanja po Evropi, sedaj pa že vrsto let v svoji delavnici oziroma goslarskem ateljeju izdeluje violine. Za najžlahtnejše instrumente skrbno izbira les, najprimernejša sta slovenski javor in smreko, ki morata odležati kar 8 oziroma 10 let. Tudi laki in lepila, ki jih uporablja, so iz naravnih materialov. Razstavlja po vsej Evropi, največ mu pomeni sodelovanje na razstavi v italijanski Cremoni, kjer je bila njegova violina razstavljena kar 3 tedne, uvrščena pa je bila celo v katalog. Ponosen je tudi na Zlati grb, ki mu ga je letos podelila Občina Zreče.

Zaupa mu tudi Luka Šulić iz 2Cellos
Pavel opravlja v  svoji delavnici tudi različna obnovitvena dela in popravila na vseh godalih. Zaupajo mu zelo dragocene instrumente, 120 tisoč evrov je, denimo vreden čelo Luka Šulića, ki ga večkrat obišče. Izdelovanje brezčasnih violin je zanj še vedno hobi in sprostitev, zaposlen je namreč kot hišnik v šoli s prilagojenim programom in Glasbeni šoli Slovenske Konjice, kjer vodi tudi notni arhiv za orkester, v katerem igra tubo.