maj 21, 2018

Peter Kozmus: Naloge v čebelji družini so jasno razdeljene

Združeni narodi so na slovensko pobudo 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Velike zasluge za to ima dr. Peter Kozmus, raziskovalec in čebelar ter podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie. Bil je gost naših Nedeljskih srečanj.

Dr. Peter Kozmus je podpredsednik svetovne čebelarske organizacije, doma pa čebelari s 50 čebeljimi družinami. V radijskem srečanju ga je gostila Tanja Jurjec.

Peter Kozmus se ukvarja s čebelarstvom že dobrih 20 let, njevo poklicno in prostočasno pot je zaznamoval čebelarski krožek na OŠ Rimske Toplice. Po srednji kmetijski šoli v Šentjurju pri Celju se je na Biotehniški fakultet usmeril na zootehniko in za svoje diplomsko delo prejel Prešernovo nagrado. Po končanem podiplomskem študiju se je zaposlil na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Je soavtor številnih znanstvenih in strokovnih prispevkov s področja selekcije, opraševanja in ohranjanja čebel ter čmrljev in soavtor knjig Čebelarjenje za vsakogar in Čmrlji v Sloveniji
O čebelah je povedal veliko zanimivega, med drugim tudi to, da prepoznavajo obraze na podoben način kot ljudje, uporabljajo pa jih celoa za iskanje eksplozivnih sredstev. "Neka hrvaška študija pravi, da je mogoče čebele naučiti, da prepoznavajo eksplozivna sredstva; in do neke mere so bili pri tem na Hrvaškem celo uspešno," razlaga dr. Peter Kozmus, ki nas je poučil še o vrstah medu, kako ugotovimo njegovo kakovost, kaj vpliva na količino pridelka in kako lahko čebelam pomagamo ljudje.

Družina Kozmus v družbi 50 čebeljih družin
Peter Kozmus čebelari  s približno 50 čebeljimi družinami, v dveh čebelnjakih in v dveh prevoznih enotah. Sprejel vas bo na kmetiji Kozmus na Pilštanju, ki ima naziv Odličen ponudnik čebelarskega turizma. Tudi hotel za samotarske čebele in zeliščni vrt medovitih rastlin razkaže obiskovalcem … Pri delu mu pomagajo žena, prav tako doktorica znanosti, in  njuni trije »sončki«, dva sinova in hči. Vsi zelo veliko berejo in kot »dobra druščina« jo radi mahnejo po svetu, kjer samostojno raziskujejo  zgodovino ter življenje in kulturo posameznih dežel in ljudi.
Dr. Petra Kozmusa je v radijskem srečanju gostila Tanja Jurjec. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.