julij 1, 2020

Renata Klančnik: Če bi imela možnost, bi živela ob morju

Mag. Renata Klančnik je bila letos vnovič potrjena kot direktorica JZ Splošna knjižnica Slovenske Konjice, ki ga vodi že od leta 2000. To je njen peti mandat, ki pa se je začel v zelo turbolentnih časih, ko se je zaradi epidemije tudi knjižnica morala prilagoditi novim razmeram, nekateri ukrepi še trajajo. Tudi knjige po izposoji še vedno čaka karantena. 

Renata Klančnik, direktorica JZ Splošna knjižnica Slovenske Konjice, in Tanja Jurjec, gostiteljica radijskega srečanja

V okviru zavoda pa delujeta tudi Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, ki organizira bogat program kulturnih dogodkov v mestu in občini, ter TIC - Turistično informacijski center. Konjiški TIC bdi tudi nad dogajanjem v Žički Kartuziji, kjer pa je letošnje poletne dogodke žal odnesla korona.

Žička Kartuzija - biser, skrit v dolini Sv. Janeza Krstnika
V Žički Kartuziji trenutno potekajo obnovitvena dela. Konjiška občina je kljub epidemiji novega koronavirusa v minulih mesecih uspešno končala obnovo zgornjega gospodarskega poslopja, ki so jo začeli lani. Sedaj pa je na vrsti prostorsko izjemno zahtevna obnova cerkve, ki se bo zagotovo nadaljevala tudi še v prihodnjih letih.
Žičke Kartuzije,
 ki jo letno obišče blizu 30 tisoč ljudi, zaradi obnove ne bodo zapirali. Kot še pravi Renata Klančnik, pa se v bogato preteklost kartuzije lahko vračamo na različne načine.

Žičko Kartuzijo trenutno lahko obiščete od torka do nedelje, med 10. in 18. uro. 

»V bogato preteklost Žičke Kartuzije se lahko vračamo na različne načine. Lahko vas popeljejo vodnice, skozi kartuzijo se lahko sprehodite z audio vodnikom, od lani pa so na voljo tudi t. i. pametna očala, skozi katera lahko vidite kartuzijo takšno, kot je bila nekoč.«  

Predana športnica
Renata je nekdanja košarkarica in še vedno navdušena rekreativna športnica, ki je mladost preživela v Zrečah, kamor se še vedno rada vrača. Študirala je na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru in že med študijem si je ustvarila družino. Ob moževi podpori je kljub dvema majhnima deklicama šolanje nadaljevala ob delu in celo magistrirala. Vse življenje pa je predana športu. Košarka jo je spremljala vse od osnovne šole v Zrečah, z igranjem je nadaljevala tudi kasneje v Slovenskih Konjicah, v takratnem košarkarskem klubu Comet. A ti časi so že daleč, pravi Renata danes, ko je pred kratkim postala tudi že babica ...

Z Renato Klančnik, direktorico JZ Splošna knjižnica Slovenske Konjice, smo se pogovarjali tik pred praznikom Občine Slovenske Konjice. Knjižnica je že dolgo več kot le knjižnica, je multimedijsko središče, ki omogoča tudi prebiranje in izposojo e-gradiv, kar se je med korono pokazalo še kot posebej pomembno. Pa tudi sicer so bili v tem času v konjiški knjižnici zelo aktivni, pripravljali so tudi video pravljice za otroke in odrasle.
Sicer pa je tudi naša sogovornica Renata Klančnik velika ljubiteljica pravljic in knjig nasploh. Ob knjigah in glasbi se sprosti, pravi, v športu pa nekdanja košarkarica vzdržuje kondicijo in polni baterije. Rada pa ima tudi živali in po svojih močeh pomaga društvom za pomoč zavrženim živalim. Zaupala pa nam je tudi, da bi kot navdušena jadralka, če bi imela možnost, živela ob morju ... Spoznajte Renato Klančnik, prisluhnite ji v radijskem srečanju, ki ga je pripravila Tanja Jurjec