marec 27, 2018

Rosvita Pesek, zvesta televiziji Slovenija

Rosvita Pesek je najbolj poznana kot novinarka in voditeljica večkrat z Viktorjem nagrajene informativne oddaje Odmevi na TV Slovenija. Je pa tudi publicistka, zgodovinarka ter avtorica večih dokumentarnih filmov in številnih televizijskih oddaj. Bila je tudi urednica aktualno-dokumentarnega programa na TV Slovenija.

Televizijska novinarka in voditeljica Rosvita Pesek v radijskem studiu, z gostiteljico Tanjo Jurjec.

V radijskem srečanju na Štajerskem valu je Rosvita Pesek med drugim spregovorila tudi o tem, kako Odmevi nastajajo, kako je porazdeljeno delo, kako se odločajo za teme, kdo izbira goste in navsezadnje, kdo poskrbi za njeno podobo ... »Kot voditeljica oddaje nimam vpliva na to, katere bodo teme in kdo bodo gostje v oddaji, o tem odloča urednik,« pravi Rosvita Pesek, ki večerno informativno oddajo Odmeve vodi že vrsto let. Zadnja leta so na sporedu točno ob 22. uri. Kot televizijki ji dan kroji televizijski čas v sekundah in minutah, zato se je navzela točnosti in ne mara zamujanja.

Od novinarstva do zgodovine
Med študijem novinarstva je opravljala najrazličnejša dela in sanjarila, da bo glasbena urednica na Valu 202. A življenje jo je odpeljalo drugam. Magistrirala je na FDV, nato pa leta 2006 na Filozofski fakulteti še doktorirala iz zgodovine. Kot velika poznavalka obdobja osamosvajanja Slovenije je napisala 4 knjige: Osamosvojitev Slovenije, Osamosvojitvena vlada ter obsežna portreta o dr. Jožetu Pučniku in o Francetu Bučarju.

Uči se živeti meščansko življenje
Štajerka Rosvita Pesek sicer prihaja z Dravskega polja, zdaj pa živi v Ljubljani s svojim življenjskim sopotnikom Mitjem Ferencem, prav tako doktorjem zgodovine in članom Prifarskih muzikantov, za katere Rosvita piše tudi scenarije in predlaga goste za njihove velike koncerte. Za sabo imata vsak svojo partnersko zgodbo, a sta z bivšimi partnerji v dobrih odnosih, ob praznikih se celo srečujejo. Povezani so tudi njuni otroci iz prejšnjih zvez. Njen sin Filip, odličen košarkar, je pri sedemnajstih letih odšel v Ameriko, kjer se je navdušili nad prodajo in marketingom. Zdaj je star 23 let in je v Sloveniji uspešen na družbenih omrežjih, kjer svetuje, kako prodajati, kako javno nastopati ... Rosvita, Rozi, kot jo kličejo prijatelji, ima rada rože in obožuje morje ...

S klikom na priložen posnetek prisluhnite novinarki in televizijski voditeljici Rosviti Pesek v radijskem srečanju s Tanjo Jurjec in jo spoznajte še v njenih drugih vlogah.