december 18, 2018

Samo Rugelj o življenjskih in planinskih poteh

Naš tokratni gost nedeljskega radijskega srečanja je bil publicist, pisatelj, tekač, ultramaratonec in velik ljubitelj gora dr. Samo Rugelj, sin znanega zdravnika v boju proti zasvojenosti z alkoholizmom dr. Janeza Ruglja. 

Publicist, hribolazec in ultramaratonec Samo Rugelj in Mimica Kidrič v radijskem srečanju na Štajerskem valu

Vendar Samo Rugelj ni šel po očetovih stopinjah, čeprav je najprej končal Fakulteto za farmacijo, nato še ekonomski visokošolski študij, doktoriral pa je iz založništva, kar je tudi ena izmed njegovih dejavnosti. Njegova zadnja knjiga Triglavske poti je hvalnica hoji in potepanjih na vrhe Slovenije.
Samo Rugelj je že od malega hribolazec, nekdaj se je po hribih in dolinah preganjal z očetom, mamo in sestro, zdaj hribolazi večinoma z ženo in otroki, včasih pa kam skoči tudi sam ali s prijatelji. Za sabo ima skoraj pol stoletja planinarjenja, v tem času pa se je nabralo tudi zavidljivo število vzponov na Triglav v najrazličnejših časovnih obdobjih in različnih družabnih kombinacijah. V knjigi Triglavske poti, ki jo je pod okriljem festivala Brati gore pred kratkim predstavil tudi v Šentjurju, o njih spregovori malce drugače. O doživetjih, ki so se medila na očaku Slovenije, pa tudi o drugih planinskih in življenjskih poteh, ki nam jih nameni usoda, ali pa si jih izberemo sami, je spregovoril tudi v radijskem srečanju na Štajerskem valu. Gostila ga je Mimica Kidrič, posnetek v nadaljevanju. Prijetno poslušanje.