februar 25, 2020

Špela Drašler: Ne predstavljam si življenja brez glasbe

Špela Drašler iz Bistrice ob Sotli, gostja tokratnega nedeljskega srečanja, je močno vpletena v kulturno in glasbeno življenje v domačem kraju in Mariboru. Verjame, da je glasba nepogrešljiv del življenja ter da je v ljubiteljski kulturi marsikdaj več duše kot v profesionalni.

Špela Drašler pravi, da je v ljubiteljski kulturi veliko duše. (Foto: Štajerski val)

"Pri amaterski kulturi si bolj predan nekemu delu in toliko bolj vesel, ko kaj uspe. Včasih v profesionalni kulturi ni toliko duše," razmišlja Špela Drašler. S svojim delom v kulturi ohranjanja ljudske pesmi ter raziskuje še številne odtenke in možnosti zborovskega petja. V Bistrici ob Sotli si konce tednov kot zborovodkinja Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli. Je tudi predsednica bistriškega Kulturnega društva.

Ob delovnikih je članica, asistentka in korepetitorka Akademskega pevskega zbora Maribor. Je tudi profesorica na Zavodu Antona Martina Slomška. Čas za glasbo se vedno najde, pravi, ker si življenja brez nje ne predstavlja. Zborovsko petje pa potrebuje veliko truda in vaje. "Če močno vadiš in so zvezde s teboj, je štirideset ljudi slišati kot eno. To sem že doživela in ne bom prav nič razočarana, če se ne ponovi več," opisuje izkušnjo, ko ti, pravi, zmanjka tal pod nogami.

Več o ustvarjanju, življenju in delu Špele Drašler pa v posnetku pogovora.