junij 19, 2019

Tatjana Škornik Tovornik: Vključite se v presejalni program

Tatjana Škornik Tovornik je promotorka zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki osvešča prebivalstvo o raku, prvih znakih te bolezni in o zdravem načinu življenja, s čimer je mogoče zmanjšati obolevnost in posredno tudi umrljivost za rakom.

Tatjana Škornik Tovornik, regijska koordinatorica presejalnega programa Svit na Celjskem, in gostiteljica srečanja Tanja Jurjec.

Tatjana Škornik Tovornik je regijska koordinatorica presejalnega programa Svit, ki na Celjskem poteka že od leta 2009 za moške in ženske v starosti od 50 do 74 let: »Žal se moški odzivajo redkeje kot ženske, kar je škoda, saj se zgodaj odkriti raki črevesja dajo v zelo visokem odstotku pozdraviti.« V 19 letih prostovoljnega dela v Društvu za boj proti raku regije Celje je organizirala in izvedla številne dogodke, povezane s promocijo zdravega načina življenja in preprečevanja raka. Spletla je veliko mrežo organizacij in podpornikov.
Z dokazi podprtimi nasveti nas nagovarja pri prizadevanjih za zmanjšanje ogroženosti z rakom: »Ne kadite; ne kadite v navzočnosti drugih; vzdržujte zdravo, normalno telesno težo, vsak dan bodite telesno dejavni;  prehranjujte se zdravo; omejite vse vrste alkoholnih pijač, čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom ... In seveda odzovite se na vabila in se udeležite organiziranih presejalnih programov, kot so ZORA (rak materničnega vratu), DORA (rak dojk) in SVIT(rak debelega črevesa in danke).« Za poletje pa Tatjana še posebej izpostavlja: »Posegajte po lahki sezonski hrani, pijte vodo in vedno poskrbite, da bo imel organizem dovolj tekočine.«

Tatjana je po izobrazbi sicer diplomirana sanitarna inženirka, živi na hribovski kmetiji na Žusmu in v svoj vsakdan vnaša vso svoje strokovno znanje in izkušnje. Živi kolikor je mogoče v povezavi z naravo in je tudi s svojim načinom življenja mnogim lahko zgled. Vso zelenjavo za domače gospodinjstvo namreč pridela sama povsem ekološko, rada kuha vložnine in nabira zelišča za čaje, ki jih tudi lično zapakira in ponudi vsem, ki si želijo zaživeti drugače in bolj v skladu z naravo. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu.