oktober 3, 2018

Urška Žolnir Jugovar: 20 let odrekanj za olimpijsko zlato

Judoistka Urška Žolnir Jugovar je prva Slovenka z zlato olimpijsko kolajno v individualnem športu. Od svojega desetega leta je trenirala v klubu Z'dezele Sankaku iz Celja, zdaj svoje bogate izkušnje kot trenerka prenaša mladim. 

Zlata judoistka Urška Žolnir Jugovar in gostiteljica radijskega srečanja Tanja Jurjec

Urška Žolnir Jugovar je ena najbolj pozitivnih in priljubljenih športnih osebnosti v Sloveniji. Odkar pomni, je bila zasvojena s športom, z judom pa se je začela ukvarjati pri desetih letih, ko jo je starejša sestra vpisala v judo klub Z'Dežele Sankaku iz Celja, kjer se je srečala z Marjanom Fabjanom, ki je ostal njen trener in psiholog vse do zaključka kariere. »Vame je verjel tudi, ko ni šlo vse po načrtih in ko sem bila poškodovana,« pripoveduje Urška Žolnir Jugovar. 

»Potrebovala sem 20 let, da sem prišla do olimpijskega zlata,« pravi Urška Žolnir Jugovar, prva Slovenka z olimpijskim zlatom v posamičnem športu. 

20 let odrekanj za olimpijsko zlato
Leta 1997 je postala evropska mladinska prvakinja, leta 2004 je na olimpijskih igrah v Atenah osvojila bronasto kolajno, pet let pozneje naslov evropske članske prvakinje ter v letih 2005 in 2011 še bronasti kolajni na svetovnih prvenstvih v Kairu in Parizu. Leta  2012 je postala prva Slovenka z zlato olimpijsko kolajno v judu v kategoriji do 63 kg in sploh prva Slovenka, ki je v zgodovini olimpijskih iger v konkurenci posameznic osvojila zlato odličje. »Potrebovala sem 20 let odrekanj, da sem prišla do olimpijskega zlata,« pravi Urška, ki je istega leta postala tudi slovenska športnica leta.

»Ni vse v moči in treningu, pri športniku mora tudi glava zelo dobro funkcionirati.«

Najtežje je bilo, ko so nastopile poškodbe, operaciji na obeh kolenih, vendar se ni predala in je hitro začela spet trenirati. Ves čas se je zdravo prehranjevala in je živi dokaz, da se da priti do zlate olimpijske medalje tudi z domačo hrano in brez umetnih dodatkov. Junija 2015 je Urška končala tekmovalno kariero. V domačem klubu Z'Dežele Sankaku Celje mlajšim prenaša to, kar je šport dal njej, tudi vrednote.
Že kot otrok je sanjarila o svoji hiši na vasi, kjer je kar nekaj časa živela sama. Zdaj v njej živi z možem Matejem Jugovarjem, nekdanjim košarkarjem, s katerim sta najprej sodelovala na profesionalni ravni, 25. januarja letos pa sta se poročila na Mauriciusu. Iskrena, prijazna, nasmejana in skromna je Urška Žolnir Jugovar. Več o njej pa v pogovoru s Tanjo Jurjec v spodnjem posnetku.