januar 7, 2020

Vlado Kreslin in tista črna kitara

Glasbena legenda Vlado Kreslin je pevec, pesnik, skladatelj, tekstopisec, kantavtor. S svojo kitaro, glasom, predvsem pa s sporočilnostjo svojih pesmi že 28 let polni Gallusovo dvorano Cankarjevega doma s po 3 razprodanimi koncerti, zadnjega pa je kronal tudi z novim albumom Kaj naj ti prinesem, draga.     

Glasbena legenda Vlado Kreslin in gostiteljica Tanja Jurjec

Talent za glasbo ima po očetu, ki je imel nekoč džez bend in si je za prvo plačo kupil kitaro. Tisto črno kitaro, ki so si jo pogosto izposojali Cigani. Vedno so ga mikala potovanja. Doštudiral je angleščino in nemščino, nekaj časa poučeval na osnovnih šolah v Ljubljani, pozneje pa je na RTV Slovenija skrbel za kadre.

 Vlado Kreslin v blagozvočni prekmurščini z Malimi bogovi in Beltinško bando združuje včeraj in danes.                                                                                   

Vladov prvi bend je bil Apollo, kjer je bil bobnar na izposojenih bobnih, zato je pisal Wernerju von Braunu, vodji Nase v Ameriki, in ga prosil za sponzorstvo pri nakupu bobnov. Leta 1973 je sledil Špirit 3, nato skupina Horizont, konec sedemdesetih pa je bil član skupine Avantura. Kot zanimivost, samo en dan pred odhodom v vojsko leta 1980 so zmagali na Slovenski popevki s pesmijo Dan neskončnih sanj. Leta 1983 se je priključil skupini Martin Krpan, od leta 1991 pa se glasbeno druži s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev - Beltinško bando, ki je že po prvi svetovni vojni  igrala v restavraciji njegovega deda in jih je v 50. letih poslušal skozi steno spalnice. Vse to je popisal v knjigi Venci – Povest o Beltinški bandi. Ponosen je na očeta, ki pri 92 še vedno nastopa.

Je član Društva slovenskih pisateljev kot pisec poezije, proze in prevodov, biografijo o njem pa je napisala Američanka, za njegovih 65 let pa je bil posnet tudi biografski dokumentarec Poj mi pesem, avtorja Mirana Zupaniča. 
Z ženo Evo imata tri otroke. Živijo v Ljubljani, kjer Vlada sprosti tudi delo na vrtu za hišo. Pogovor v celoti pa najdete na spodnji povezavi.