november 15, 2020

ROBERT ŠTABA: NAŠ CILJ JE VIZIJA NIČ. TUDI ENA ŽRTEV JE PREVEČ.

Danes je SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ, ki ga v Sloveniji, zdaj že tradicionalno, obeležujemo vsako tretjo novembrsko nedeljo. O tej temi smo v nedeljskem srečanju na Štajerskem valu spregovorili z Robertom Štabo, pobudnikom, ustanoviteljem in predsednikom Zavoda Varna pot, ki vsako leto organizira številne aktivnosti za večjo varnost v prometu. Letošnji slogan spominskega dneva je: SPOMINJAJMO se preminulih, POMAGAJMO preživelim in UKREPAJMO za boljšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev.

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč Robert Štaba, Zavod Varna pot, opozarja na resnost problematike alkohola v prometu. (foto Delo, osebni arhiv)

Za največ nesreč na slovenskih cestah kriv alkohol
Po uradnih podatkih sta najpogostejša vzroka za prometne nesreče hitrost ter nepravilna stran in smer vožnje. Sekundarno pa je pri najhujših prometnih nesrečah, skoraj brez izjeme, prisoten alkohol, ki je na nek način še vedno družbeno sprejemljiv. In Robert Štaba med drugim opozarja tudi na to, da v Sloveniji ni politične volje, da bi glede alkohola v prometu sprejeli strožje zakone:

»Če sedeš pijan za volan in povzročiš prometno nesrečo, v kateri nekdo umre, je to naklep in uboj.«  

Spomnimo se danes in vsak dan, ko gremo na cesto, kakšen odmev ima v resnici stavek v prometnem poročilu: »Sinoči je na slovenskih cestah življenje izgubila ena oseba, tri so bile huje poškodovane.« 

Komu so to noč na vrata potrkali policisti?
Katera hči, sin, oče, mama, sestra, brat se ni vrnil domov?
Koga so poklicali na mesto nesreče?
Kdo je zadnjič uzrl obraz svojega otroka, svoje ljubljene osebe na urgenci?
Kdo je odsotno, z očmi, polnimi solz in upanja, poslušal razlago zdravnika, da se morda ne bo dobro izšlo?
Ja, to so odmevi tega prometnega poročila. 

Vsaka peta družina v Sloveniji prizadeta zaradi prometne nesreče
V  Sloveniji se vsaka peta družina sooča s travmo ob izgubi nekoga v prometni nesreči ali je bil kdo od bližnjih poškodovan. Ob tem je Štaba spomnil na hudo nesrečo na avtocesti Ljubljana - Celje, v kateri so umrli trije mladi ljudje.  Na pragu mladosti so izgubili življenje Peter, Tjaša in Nataša, hudo poškodovana pa je ostala Neja. Nesrečo je povzročil pijani voznik. Dotaknile so se ga besede Petrove mame Marjane, zagotovo se bodo tudi vas.

»Prometna nesreča se je včeraj pripetila njim, danes nam, ne želimo si, da bi se jutri pripetila vam.« (besede mame Marjane, ki je v prometni nesreči izgubila 24-letnega sina Petra)

Ko slišimo v medijih, da se je kje zgodila prometna nesreča, pomislimo na soljudi, ki se v tem trenutku nekje soočajo s kruto resnico, ki je boleče zarezala v njihova življenja. Predvsem pa strpno, odgovorno, trezno in pametno na cesti. Vsak trenutek! Le tako lahko skupaj uresničimo Vizijo NIČ.

Za številkami v statistiki so imena, so ljudje
Robert Štaba, ki je vse od začetka svoje kariere deloval na področju varne mobilnosti in na številke v statistiki prometnih nesreč gledal zgolj kot na številke, je Zavod Varna pot skupaj s somišljeniki ustanovil pred 14 leti. Takrat se je namreč tudi sam soočil s kruto in brutalno surovo realnostjo prometne statistike, ko je v prometni nesreči skoraj izgubil hči. 

V nadaljevanju prisluhnite celotnemu posnetku radijskega srečanja s predsednikom Zavoda Varna pot Robertom Štabo. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković