februar 2, 2022

ROK ČAKŠ: SEM KAR STROG OČE, A OTROKOM PUŠČAM TUDI VELIKO KREATIVNE SVOBODE

Šmarčan Rok Čakš je po izobrazbi politolog – obramboslovec, ki je 10 let delal v zaščiti in reševanju na območju Kozjanskega in Obsotelja. Nato se je odločil za samostojno podjetniško pot v spletni publicistiki. Je odgovorni urednik portala Domovina.je in polovični lastnik podjetja Drugi svet, ki izdaja regionalna informativna portala Celje.info in Kozjansko.info

Rok Čakš, odgovorni urednik portala Domovina.je in polovični lastnik podjetja Drugi svet, ki izdaja regionalna portala Celje.info in Kozjansko.info. (Foto: Štajerski val)

Na portalu Kozjansko.info so letos že trinajstič objavili lestvico 50 najvplivnejših osebnosti Kozjanskega in Obsotelja, na kateri je še vedno le za vzorec žensk. »Ne po naši nameri. Je pa res, da je naša družba je še vedno usmerjena tako, da so mogoče moški malo bolj angažirani v družbi in v poslovnem svetu. Zato smo z ekipo naših novinarjev še posebej pozorni na vsako žensko, ki je uspešna in ki ima kaj pokazati,« razlaga Čakš.

»Bralci imajo seveda svoj pogled na lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Nekateri mislijo, da je na njej preveč podjetnikov, drugi menijo, da politikov ne bi smelo biti zraven, tretji pravijo, kje so športniki. Na nas pa je, da jo znamo uravnoteženo sestaviti. Je pa glede na uspehe naših podjetnikov in gospodarstvenikov nekako logično, da so močno zastopani na naši lestvici.«

Rok Čakš se kot politični analitik občasno pojavlja v medijih tudi kot komentator aktualnega političnega dogajanja, v medijski prostor pa je kot novinarka vpeta tudi Rokova žena Lucija. Od lani, ko je izšel njen prvenec Potem pa svizci zavijejo, si uspešno utira pot tudi v pisateljskih vodah. Veliko jima pomenijo pogovori, petkovi večeri, ki so samo njuni, Logarska dolina pa kraj, kamor se vsakoletno vračata, da krepita zvezo in da njun odnos ostane svež, kot je bil na začetku. Imata tri otroke, s katerimi veliko časa preživijo v naravi. Še posebej sta vesela, da so ljubljansko urabno okolje zamenjali za zeleno okolico Šmarja, v katerem kot družina zelo uživajo.
Rok je v mladosti treniral košarko in hokej na ledu ter si pridobil izobrazbo nogometnega trenerja, dobro desetletje  je celo delal v mlajših selekcijah NK Šmarje pri Jelšah, kjer zdaj nogomet trenira sin.

O svojih projektih, lestvici najvplivnejših, pa tudi o družini in življenju v Šmarju je spregovoril v radijskem srečanju s Tanjo Jurjec na Štajerskem valu. Prisluhnete mu lahko na spodnji povezavi.  

 

Galerija slik