september 23, 2019

Matej Slivnik: Bolj kot okvir mu je blizu zaobljen kvadrat

Zdravnik Matej Slivnik, ki je za svoje delo letos prejel priznanje občine Rogaška Slatina, je bil to nedeljo gost našega radijskega srečanja. Kdor ga pozna, ve, da delo zanj ni služba, pač pa poslanstvo. A z njim nismo spregovorili le o zdravstvu, tudi o jadranju, vnukih in še marsičem. Prisluhnite.

Tanja Jurjec je Mateja Slivnika nekoč na radiu gostila v številnih zdravstvenih oddajah. Tokrat je o njegovem življenju in delu z njim poklepetala prijateljsko.

Neprestano nabira nova znanja
Matej Slivnik
, specialist pediatrije in specialist šolske medicine, je zaposlen v Zdravstvenem domu Rogaška Slatina. Dežurati pomaga tudi v bolnišnicah Brežice in Ptuj. Nemirni duh ga je nekoč potegnil v podiplomski tečaj iz alergologije. Postane eden od promotorjev novodobne astme v Sloveniji. Del sekundarne pediatrije prenese na primarni nivo, med drugim to pomeni tudi manj napotitev v bolnišnico. Pritegnile so ga tudi motnje prehranjevanja, zdaj pa sta mu zelo blizu psihosomatika in psihopatologija. Delo je zanj poslanstvo in ne služba. Neprestano išče nove izkušnje in znanja, ki jih potem prenaša med svoje kolege.

»Ventilčki« pomagajo živeti
Zna se tudi sprostiti. Večina prostočasnih »ventilčov« je povezanih s športom in vsakega je izpilil do take potankosti, da lahko znanje prenaša na druge. Zdaj je povsem predan jadranju in komaj čaka Vonarsko jezero, kjer si želi imeti tečaje jadranja za vse generacije. Tudi žena Ružica je zdravnica, njuna priimka na S sta botrovala temu, da sta se kot študenta hitro zaznala in postala starša treh otrok. 5 vnukov komaj čaka na druženje z dedijem, ki je sicer strog, a jih tudi neznansko razvaja, kar naj bi bilo, po njegovih besedah, starim staršem dovoljeno. O tem in še marsičem Mateju Slivniku prisluhnite v spodnjem posnetku, Tanja Jurjec ga je gostila pred našim mikrofonom.