maj 3, 2020

Usoda slovenskega novinarstva je tudi v tvojih rokah!

Mednarodni dan svobode medijev je. Ob epidemiji se je znova izkazalo, kako pomembna je vloga medijev, tako v smislu informiranja javnosti kot gledanja pod prste oblasti. V radijskem srečanju smo gostili predsednico Društva novinarjev Slovenije Petro Lesjak Tušek.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek, sicer novinarka časnika Večer, poudarja, da so novinarji preobremenjeni in preslabo plačani ter da je novinarski poklic degradiran, kar pa izvira že iz preteklosti. (Foto: DNS)

Mediji smo, kar se je ob epidemiji novega koronavirusa še posebej izkazalo, izjemno pomembni. Kje bi sicer izvedeli vse novosti, pravila, navodila, tudi nepravilnosti? Prav tako pomembne informacije o dogajanju v vašem kraju? Pa tudi dobre zgodbe, ki jih v teh težkih časih prav tako ne manjka in so za ohranjanje optimizma prav tako izjemnega pomena. Petra Lesjak Tušek, novinarka in predsednica Društva novinarjev Slovenije, razlaga:


Petra Lesjak Tušek na lanskem festivalu novinarstva Naprej, kjer društvo med drugim podeljuje tudi novinarske nagrade "čuvaj". (Foto: DNS/Kaja Brezočnik) 

A tudi medije, ki zaradi svojega osnovnega poslanstva – obveščanja javnosti – nismo mogli niti želeli v kriznih časih zapreti svojih vrat, je epidemija finančno močno prizadela. Pomoči države pa, kot kaže, praktično ne bo, pri čemer so tudi v Društvu novinarjev Slovenije kritični:

Še več, država, kot kaže, ne bo v celoti izplačala niti pogodbenih obveznosti iz razpisa za sofinanciranje medijskih vsebin, ki je bil zaključen že v lanskem letu. Tudi na ta podatek so se v Društvu novinarjev Slovenije, kot slišite v spodnjem posnetku našega radijskega srečanja, ostro odzvali.
S Petro Lesjak Tušek pa smo spregovorili tudi o preobremenjenosti novinarjev v teh kriznih časih, o njihovem strahu pred izgubo službe, o odnosu oblasti do novinarjev in medijev, o svobodi oz. nesvobodi medijev, pa tudi o tem, kako naj poslušalci, gledalci in bralci ob današnji poplavi informacij ločijo zrno od plev. S predsednico Društva novinarjev Slovenije se je pogovarjala Anja Deučman. Prisluhnite spodnjemu pogovoru, ob tem pa kliknite tudi na strip, ki ga je objavilo Društvo novinarjev Slovenije ob letošnjem 3. maju, mednarodnem dnevu svobode medijev, ki poziva: "Usoda slovenskega novinarstva je tudi v tvojih rokah!" Najdete ga TUKAJ.