april 25, 2022

TATJANA DREMELJ: V DUŠI SEM ŠE VEDNO VELIK OTROK

Celjanka Tatjana Dremelj, nekdaj zelo popularna slovenska pop pevka in besedilopiska, je za svoje umetniško delo in uspehe na področju slovenske popularne glasbe ob letošnjem občinskem prazniku prejela bronasti grb MO Celje. S pesmijo je prepotovala dobršen del Evrope in posnela več samostojnih plošč, kaset in CD. Kako popularna je bila, pove tudi dejstvo, da je imela ekskluzivno pogodbo s produkcijo Kaset in plošč RTV Ljubljana.

Nekdaj zelo popularna pop pevka, Celjanka Tatjana Dremelj, je letos za svoje umetniško delo in uspehe na področju glasbe prejela bronasti grb MO Celje.

Tatjana Dremelj je pevsko kariero pričela kot pevka lokalnih glasbenih skupin, prepevala z New swing quartetom, Belimi vranami, skupino Ultra, Pepel in kri … Kmalu se je odločila za samostojno glasbeno pot, sodelovala s številnimi priznanimi glasbenimi ustvarjalci in nastopala na vseh festivalih v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Kot predstavnica JRT se je leta 1983 udeležila International festival of Maltese song in osvojila prvo mesto.
Na očetovo željo se je vpisala na pletilski oddelek tekstilne tehniške šole v Kranju, a ji tam ni bilo všeč. Zaradi izključitve iz internata se je morala nato prepisati na trgovsko šolo v Celju, a zaradi zelo aktivne glasbene kariere v mladih letih šolanja ni dokončala. Je pa nato pri 54 letih z desetko opravila diplomo iz ekonomije in postala diplomirana ekonomistka.

»Ko sem šla v Rusijo na turnejo, je bilo najtežje. Sin, ki sta ga med tem čuvala moja starša, je takrat vedno zbolel, ker je čutil, da me ni.«

Usoda je kar nekajkrat kruto zarezala v njeno življenje. Zaradi družinske tragedije je začasno prekinila glasbeno kariero. Zadnjih aktivnih let se zaradi iskanja zaposlitve nerada spominja, kot upokojenka pa ima zdaj čas za vse tisto, kar si je želela početi v življenju. S sinovo družino živijo v isti hiši in se odlično razumejo; največ pa ji pomeni vnuk, s katerim preživi veliko časa in se znova počuti mlada: »Ne zavedam se svojih let, ker sem v duši še vedno velik otrok.« 
Ob sedemdesetletnici bo imela letos v Celju svoj prvi samostojni koncert. Ob tem bo založba Helidon izdala vinilko z njenimi največjimi uspešnicami. Prisluhnite Tatjani Dremelj in njeni zgodbi, v radijskem srečanju na spodnji povezavi. Spomine sta obujali s Tanjo Jurjec.

 

Galerija slik