april 17, 2019

Vasja Jager: Dober novinar je predvsem dober človek

Raziskovalni novinar Šmarčan Vasja Jager je nedavno z znanim slovenskim odvetnikom Petrom Čeferinom izdal kriminalni roman Sodni dnevi, ki ga te dni predstavljata po vsej Sloveniji. »Gre za tandem nasprotij: mladost proti modrosti, kaos proti redu, impulzivnost proti razumu in očarljivost proti šarmantnosti«, so zapisali v Bukli in Vasja se s to oznako povsem strinja.

Šmarčan Vasja Jager je z znanim slovenskim odvetnikom Petrom Čeferinom izdal kriminalni roman Sodni dnevi. Bil je gost radijskega srečanja na Štajerskem valu, z voditeljico Tanjo Jurjec

V gimnaziji se je Vasja navduševal nad zgodbami pri urah zgodovine, slovenščina pa je spodbudila v njem ljubezen do pisanja. Leta 2007 je na Fakulteti za družbene vede diplomiral z nalogo Preiskovalno novinarstvo in novinarske rutine v Sloveniji, sicer pa se  z novinarstvom ukvarja vse od leta 1999. Poglobljeno znanje o nekaterih najpomembnejših vprašanjih v slovenski družbi je pridobival tudi na POP TV v oddaji Trenja.

»V novinarstvo sem zataval le zato, ker sem bil prepričan, da je to edini način, da živim od pisanja.«

Ker je bil štipendist dnevnika Večer, se je tam zaposlil in v številnih člankih razkrival korupcijo v javnih naročilih, slovenskem bančnem sektorju, dregnil je v naš gradbeni kartel, tajne trgovinske sporazume, več projektov pa je vključevalo tudi čezmejno sodelovanje s sodelavci iz sosednjih držav, nekateri od njih so imeli za posledico policijske preiskave. Odkrito in pogumno je presojal tudi dogajanja v mediju, kjer je bil zaposlen. In zato so mu tudi večkrat celo grozili.

Razkrivati je začel »drobni tisk« v istoimenskem spletnem portalu in ostal po štirih mesecih brez dela. Vsega je bilo preveč, tudi zdravstveno se je zlomil.

Vabilo ob pravem času 
Po prekinitvi z delom na Večeru je bil nekaj časa brez dela. In ko se je že hotel zaposliti kot skladiščnik pri znanem trgovcu, je dobil povabilo od tednika Mladina, za revijo Jana pa je začel pisati emocionalne kolumne o problemih navadnih ljudi, s katerimi se vsi lahko poistovetimo. Leta 2014 je kandidiral za vodjo Komisije za preprečevanje korupcije, delal je kot asistent na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, uvrščen pa je tudi med najvplivnejše posameznike desetletja Kozjanskega in Obsotelja po izboru spletnega portala kozjansko.info.

Po 17 letih bivanja v Ljubljani se je Vasja Jager pred 3 leti preselil v Maribor, kjer zdaj živi s partnerko Danajo in hčerkico Inano. Še več o Vasji pa v radijskem srečanju na spodnji povezavi. Z njim se je za Štajerski val pogovarjala Tanja Jurjec.