november 30, 2022

VPOGLED: Če doživljate nasilje, spregovorite!

25. november je bil mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, takrat se je tudi začela svetovna kampanja – 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami. Tej tematiki posvečamo tokratni Vpogled.

Brez zunanje intervencije nasilja ni mogoče končati, poudarja naša sogovornica, in spodbuja, da spregovorite - tako žrtve nasilja kot vsak, ki nasilje zazna. (Foto: Štajerski val)

Nasilje nad ženskami je tema, o kateri moramo neprestano govoriti in si ne zatiskati oči. Je namreč močno prisotno v naši družbi. Med drugim podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je vsaka peta ženska, stara med 18 in 74 let, že doživela eno od oblik nasilja, tako v partnerskem odnosu kot zunaj njega.

O nasilju je nujno spregovoriti in žrtve opolnomočiti, naj spregovorijo. »Katerokoli obliko nasilja doživljamo, je izjemnega pomena poiskati neko vrsto pomoči, pogovora, ozavestiti, da je to nasilje, kar se dogaja, in dovoliti zunanjo intervencijo. Kajti nasilje se brez zunanje intervencije ne more razrešiti,« poudarja strokovna delavka, koordinatorica programa SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Jasmina Imširović Durić. Z njo smo spregovorili o poslanstvu in delovanju telefona, izkušnjah in tudi vlogi okolice pri preprečevanju nasilja. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku, z njo se je pogovarjala Anja Deučman.

SOS telefon, številka 080 11 55, je brezplačno dosegljiva 24 ur na dan in vse dni v letu.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.