december 14, 2022

VPOGLED: Novo priznanje za slovenske čebelarje in njihove čebele

Skoraj pet let potem, ko smo prvič po vsem svetu, na pobudo Slovenije, obeležili svetovni dan čebel, je slovensko čebelarstvo dobilo novo priznanje – vpisano je na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Tej temi smo posvetili tokratni Vpogled.

Slovensko čebelarstvo je vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. (Fotografija je simbolična.)

Tokratni Vpogled smo posvetili novemu uspehu slovenskega čebelarstva. Po tem, ko je Slovenija uspela s pobudo, da po vsem svetu obeležujemo svetovni dan čebel, je slovensko čebelarstvo vpisano še na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Nominacijo je pod imenom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja, vodilo ministrstvo za kulturo pod vodstvom v. d. direktorja direktorata za kulturno dediščino Špele Spanžel. Z njo se je pogovarjala Nina Slak:



Kako pa na uspeh, vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, gleda kozjanski čebelar Peter Kozmus, ki je tudi predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano in podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA? Z njim se je pogovarjala Snežana Prebil: 



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.