september 30, 2021

VPOGLED: Evropski denar bo v naše kraje pripeljal nove kolesarske poti

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Naši kraji bodo dobili 73 kilometrov novih kolesarskih poti. Na fotografiji je del sreze, ki je že zgrajena med Celjem in Laškim in vodi po mostu čez Savinjo. (Foto: Štajerski val)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je od julija do septembra odobrila evropska sredstva za gradnjo skoraj 230 kilometrov kolesarskih povezav. 73 kilometrov poti bo tudi po naših krajih. Evropska unija bo med drugim sofinancirala trase Rogaška Slatina-Spodnji Gabernik, Celje-Štore-Šentjur, Šentjur-Rogatec in Dobrna-Velenje. Kolesarske poti bodo večinoma odmaknjene od cest, kjer ne gre drugače, pa jih bodo vrisali na cestišče, pojasnjuje vodja Območnega razvojnega partnerstva za Osrednje Celjsko, ki deluje pod okriljem celjskega Simbia Bojana Stopinšek, partnerstvo namreč koordinira gradnjo kolesarskih poti v Savinjski regiji. Kot dodaja Stopinškova, bodo kolesarske poti - njihve trase vidite na spodnih fotografijah - urejene do konca leta 2023. Tina Murko Gajšek jo je povabila pred mikrofon.

Medtem ko se bo gradnja na odsekih vzporedno začela že prihodnje leto, se je zapletlo na delu trase Celje-Rogatec, in sicer med Grobelnim in Šmarjem pri Jelšah, saj občina ni uspela pridobiti zemljišč. Zdaj pripravljajo nove projekte. Župan Matija Čakš:

Točna trasa torej še ni potrjena, a kot so nam povedali na šmarski občini, naj bi bila speljana pretežno ob železniški progi. Bo pa občina morala poiskati druge vire financiranja:

Tako bo na odsek kolesarske poti Grobelno-Šmarje pri Jelšah verjetno treba še nekaj časa počakati.

 

Galerija slik