junij 23, 2022

VPOGLED: Gibalne sposobnosti otrok po koroni slabe kot še nikoli

Med največjimi žrtvami epidemije koronavirusa so otroci in mladostniki. Med drugim se je v dveh letih, ki ju je med drugim zaznamovalo zapiranje šol, močno poslabšala njihova gibalna sposobnost, kar posledično vpliva tudi na njihove kognitivne sposobnosti.

»Gibalne sposobnosti slovenskih otrok in mladostnikov so bile po koncu epidemije slabe, kot še nikoli. V zadnjem letu se slika sicer nekoliko izboljšuje, a še zdaleč nismo na ravni, na kateri smo bili pred korono,« pravi izr. prof. dr. Gregor Starc iz ljubljanske Fakultete za šport, sicer tudi vodja nacionalnega sistema SLOfit. Kaj kažejo rezultati spremljanja gibalnega in telesnega razvoja otrok in mladostnikov ter kje so rešitve za izboljšanje stanja?

Prisluhnite v spodnjem posnetku, z Gregorjem Starcem se je pogovarjala Anja Deučman.Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.