januar 11, 2023

VPOGLED: O ambulantah za ljudi brez osebnega zdravnika

V Sloveniji naj bi bilo več kot 132 tisoč ljudi, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. Da bi država vsaj začasno rešila to problematiko, je predvidela vzpostavitev tako imenovanih amulant za neopredeljene. Delovale bodo v zdravstvenih domovih, a ne v vseh.

V večini zdravstvenih domov na našem območju je še najti kakšno prosto mesto za vpis novih pacientov v rednih ambulantah družinskih zdravnikov.

V naših krajih problematika velikega števila ljudi, ki zaradi premalo družinskih zdravnikov nimajo možnosti opreditve pri izbranem osebnem zdravniku, ni tako zelo pereča kot na primer v Ljubljani. Tako v večini zdravstvenih domov ambulante za neopredeljene ne bo, ker nekateri družinski zdravniki v svojih rednih ambulantah še sprejemajo nove paciente.

Bodo pa – predvidoma z začetkom prihodnjega tedna – ambulanto za neopredeljene vzpostavili v Zdravstvenem domu Celje. Za nekaj podrobnosti smo povprašali strokovnega vodjo Marka Dreščka. Tudi odzive iz ostalih zdravstvenih domov z našega območja slišite v oddaji Vpogled, prisluhnete ji lahko v spodnejm posnetku, pripravila jo je Anja Deučman.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.