januar 27, 2022

VPOGLED: Koliko je sovražnega govora na Twitterju?

V tokratnem Vpogledu smo spregovorili o prepoznavanju sovražnega govora na socialnih omrežjih s pomočjo umetne inteligence.

Število tvitov na Twitterju iz leta v leto narašča, s tem pa tudi pogostost sovražnega govora na tej platformi. Kako pri analizi pomaga umetna inteligenca? (Foto: Getty Images)

Docentka Petra Kralj Novak, zaposlena na Central European university na Dunaju, prav tako pa je raziskovalka na Odseku za tehnologije znanja na Institutu Jožefa Stefana, nam je predstavila uporabo metod umetne inteligence za analizo tekstovnih podatkov. Podrobneje, tudi v sklopu evropskega projekta IMSyPP, preučuje sovražni govor na Twitterju. Prav tako je s sodelavci raziskovala tudi fenomene polarizacije na družbenih omrežjih. O zanimiv izsledkih ji prisluhnite v spodnjem pogovoru z Anjo Deučman.



Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.