november 25, 2021

VPOGLED: O (ne)združljivosti županske in poslanske funkcije

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Predsednik skupnosti občin Slovenije Peter Misja ocenjuje, da bi bila uvedba združljivosti obeh funkcij le nadgradnja parlamentarne demokracije. (Foto: Radio Štajerski val)

Državni svetniki so ta mesec v obravnavo državnemu zboru poslali predlog zakona o spremembi zakona o poslancih, s katerim naj bi dokončno ukinili nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Kar nekaj poslanskih skupin se je v prvih odzivih izrekla proti ponovni združljivosti funkcij, saj da sta poslanska in županska funkcija v konfliktu interesov. V Skupnosti občin Slovenije, ki ji predseduje župan občine Podčetrtek Peter Misja ocenjujejo, da konflikta interesov ni in da bi uvedba združljivosti obeh funkcij prispevala k učinkovitejšemu dela državnega zbora. Petru Misji podrobneje prisluhite v spodnjem posnetku v pogovoru s Snežano Prebil.