november 17, 2022

VPOGLED: 618 kandidatov za župane in županje

Super volilni november se nadaljuje z lokalnimi volitvami. Koliko županskih kandidatov imamo v naših krajih, koliko med njimi je žensk in na podlagi česa se volivci odločamo, ko izbiramo vodje naših občin?

V katerih občinah bodo na čelu novi obrazi? In kje ne bo sprememb? O tem bomo volivci odločali na nedeljskih volitvah.

Na županskih volitvah se v vsej državi za glasove po podatkih Državne volilne komisije poteguje 618 kandidatov, med njimi je 107 žensk. V občinah v našem delu države, ki smo jih na Štajerskem valu vzeli pod drobnogled, je skupaj 54 imen, ki se potegujejo za župansko funkcijo. V vseh naših občinah, z izjemo ene, kandidirajo tudi aktualni župani, nekaj imen je na politični sceni popolnih novincev. Imamo pa tudi štiri občine s Kozjanskega, kjer boja za prevzem županskega stolčka ni, ker je le kandidat. 

Še več podatkov je zbrala Anja Deučman, pokomentirala pa jih je izr. prof. dr. Irena Bačlija Brajnik iz Katedre za analizo politik in javno upravo Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Prisluhnite v spodnjem posnetku. 



Celotne liste kandidatov na lokalnih volitvah v posameznih občinah najdete TUKAJ.   

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.