april 13, 2022

VPOGLED: O položaju gasilcev in gasilski olimpijadi

Veljati so začele spremembe Zakona o gasilstvu. Kaj dobrega so prinesle in kaj gasilci še pogrešajo, smo vprašali predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika. Pa tudi prostovoljstvu v slovenskem gasilstvu in gasilski olimpijadi, ki bo poleti v Celju, posvečamo tokratni Vpogled.

Tokratni Vpogled je v znamenju gasilcev, pogovarjali smo se s predsednikom Gasilske zveze Slovenije Jankom Cerkvenikom. (Foto: Štajerski val)

V začetku meseca je začela veljati novela Zakona o gasilstvu. Za spremembe zakona so si gasilci prizadevali tri leta. Kot pravi predsednik Gasilske zveze Slovenije, Šentjurčan Janko Cerkvenik, so od sprememb zakonodaje pričakovali nekoliko več. Zadovoljni so, ker zagotavlja denar za zavarovanje gasilcev, ureja starostno mejo za operativne gasilce ter področje požarnih straž v industrijskih gasilskih društvih. Pogreša pa več posluha na področju izobraževanja oziroma usposabljanja gasilcev, kjer si še vedno želijo sistem, s katerim lahko obvladujejo operativna jedra. Sicer pa Janko Cerkvenik izpostavlja še dva zakona, ki sta se v zadnjem času spremenila, in tudi vplivata na delo gasilcev. Z njim pa smo spregovorili tudi o prostovoljstvu v slovenskem gasilstvu in o gasilski olimpijadi, ki jo bo julija gostilo Celje. Prisluhnite pogovoru v spodnjem posnetku.

 

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.